1990 şi-a pierdut candoarea. Despre modificările sistemului de vot

În primă instanţă, pentru că toate aceste măsuri excepţionale, de vreme ce modifică sistemul de vot, se iau în spatele obloanelor. Mai grav însă, pentru că ne întoarce într-un 1990 ciuntit, din care doar FSN-ul a supravieţuit, în detrimentul elanului democratic.

Nu am reuşit, în cele două decenii de postcomunism, să depăşim cultura politică rudimentară a delegării. Atunci când vine vorba de mase, pentru că masele votează, cunoştinţele politice sunt difuze, obediente şi refractare la străin. Au o cu totul altă dinamică decât cea instituţională. În varianta extremă, găsim satul izolat de lume în care cei câţiva bătrâni trăiesc o istorie atât de veche, încât habar nu au că am trecut printr-o cădere de regim şi că am instaurat democraţia. În peisajul citadin, votantul care consumă nedigerat buletine de ştiri, pasional pe forumuri, ai cărui copii îţi povestesc cu o bătrână seriozitate de nevestele candidaţilor, habar nu are că peste o lună îşi va alege primarul doar dintr-un tur de scrutin. Despre uninominalul majoritar, nici atât. Iar de pragul electoral nu-i pasă. Singurul calcul pe care şi-a face este acela al "candidatului lui". Incapabil să vadă dincolo de singurul detaliu care îl pasionează, va pune ştampila pe un nume, ca şi cum s-ar vota pe sine însuşi. Nu este, însă, vina lui. În mare grabă, cu o agendă alertă pe care se bifează din mers, actualul executiv a modificat radical sistemul electoral. Alegătorii nu înţeleg nimic şi nici nu au toate datele la îndemână. E ca şi cum ai preda unui copil de nouă ani direct ecuaţia de gradul doi, fără a-l învăţa algebră elementară mai întâi. Cam aşa va arăta Parlamentul după alegerile din toamnă: o ecuaţie de gradul doi rezolvată de un copil care nu ştie nici adunarea, nici scăderea.

Fără doar şi poate, analiştii politici, ONG-urile, câţiva gazetari şi încă puţini "civili" ştiu ce e acela uninominal pur şi la ce duce eliminarea pragului electoral. Alegătorii nu ştiu. Şi nu doar că nu ştiu, dar, neavând exerciţiul curiozităţii de dragul curiozităţii, cea care se transformă în intuiţie, nici nu vor afla. Acestea două măsuri electorale puse laolaltă solicită un vot asumat şi documentat. Altfel, votăm cu FSN. Nu e o figură de stil. În Parlament vor intra candidaţii care obţin cele mai multe voturi în colegiul lor – nu contează câte voturi, să fie cele mai multe. În acelaşi timp, vor intra în Parlament toate partidele ai căror candidaţi au câştigat într-un colegiu, pentru că nu mai avem limită (prag electoral). Aşa cum se vede România astăzi, USL e un mamut pe lângă celelalte formaţiuni politice – va obţine, fără doar şi poate, cele mai multe mandate. Va avea o majoritate politică cu atât mai confortabilă cu cât toate partidele-muscă care au câştigat câteva mandate, neimportante pe cont propriu, se vor alătura puterii. Vedeţi de ce suntem siliţi să votăm cu FSN? Aşa cum arată lucrurile, pentru a vota responsabil suntem nevoiţi să fentăm sistemul. Să votăm în contradicţie. Pentru a nu ajunge cu o opoziţie formală în Parlament, nu trebuie să votăm uninominal, ci politic. Să calculăm înaintea mamuţilor aşezaţi la masa miresei, care adună plicurile cu bani/ voturi.

Cel mai grav în toate acestea însă este că nu mai e timp să dezbatem virtuţile şi viciile fiecărui sistem de vot. Nu mai avem răgaz să învăţăm diferenţa dintre delegare şi reprezentare. Ni s-a pus în faţă un sistem de vot, care, la fel ca în cazul alegerilor locale, ni se înfăţişează ca o taină – orice apropiere te poate dărâma, orice interpretare poate fi înşelătoare. Poate e bine, totuşi, să repetăm: pentru alegerea primarului avem un singur vot, aşadar să nu ne păstrăm pentru turul doi, pentru că acesta nu mai există, iar parlamentarii câştigă din prima şi fără prag electoral, aşadar să ne gândim cum va arăta Parlamentul, în termeni de democraţie şi reprezentare. Altfel, ne întoarcem într-un 1990 din care doar FSN-ul pare a fi supravieţuit şi nu e ca şi cum am primi şansa de-a o lua de la capăt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *