A doua scrisoare către un hipster eco-marxist

Poţi palma jointul, nu te stresa. Nu e nevoie să te formalizezi, nu trebuie să mă domneşti. Nu sunt atât de bătrân cum par, poate mai tânăr decât tine. Nu m-am născut când a apărut peste ocean mişcarea hipster, care te inspiră. La mine timpul arde şi energiile se consumă altfel decât în lumea ta în care Everything is Boring and Everyone is a Fucking Liar. Totul e boring în jurul tău, pentru că le ai pe toate. Eşti sec la idealuri. Mai precis uscat. Aşa ca o gură după boreală, care nu vine de la viaţa plicticoasă. N-ai prea mari aspiraţii şi energia vieţii creative, eşti uşor de manipulat. Citeşti “Critic-Atac”. Ideologii de acolo vor să te înregimenteze în generaţia inutilă.

Te învaţă că băncile stau în spatele marilor falimente, că toată criza mondială e fabricată de marii jucători de pe Wall-street. Ba mai mult, că magnaţii lumii vor să transforme munţii din Roşia Montană în deşeuri toxice şi că tu ar trebui să te solidarizezi sociali cu cei încă nenăscuţi. Îţi dai seama cum e asta? Citeşti şi te cruceşti că mare conspiraţie urmăreşte ca tu să fii sărac. Ei, oengiştii, care profită de pe urma taxelor şi impozitelor plătite de pilonii economici ai capitalismului te-ar trimite pe şantiere să subminezi din interior orice construcţie. Nu fii Vasile Roaită care să le aducă lor lovele. Din protestele tale, ei fac proiecte şi le vin finanţele. Agenţiilor lor ecologiste nu sunt decât nişte aprozare care urlă contra salatei, dar vând salată consumatorilor. Urmaşii lui Marx şi Engels vor să scoată castanele cu mâna ta din focul imperialismului, iar ei să participe la recepţii simandicoase, să colinde lumea, chipurile, în apărarea ta şi a naturii. Vezi să nu cazi în mişcări pe care nu le înţelegi. Ocupi străzi, clădiri, fără a şti cui prodest mersul tău înfuriat. Citeşte istoria cu ochii tăi. Nu te uita la rolul lui Meryl Streep din “Doamna de fier”. Vezi ce a făcut Margaret Thatcher cu Marea Britanie, nu ce greşeli ia găsit stânga duplicitară, ascunsă în camere de propagandă. Asta când nu te scalzi în „Underground-ul” mohorât cu “taurul roşu” şi muzica la maximum. Mai bine ia-ţi placa şi dă-te pe ea. Astupă-ţi timpanele cu căştile ălea de copil tembel. Energizează-te! Dă-te pe net cum te-ai da prin viaţă.

Imaginează-ţi trăirile şi simte-te în putere. Organic. Absolut. Narcis, eşti de comă. Dus! Cum ţi-ar zice confrate-tu. Dar aşa măcar ai o identitate de rebel. Nu fii Rottweiler-ul cucoanei care o viaţă a poluat planeta şi acum, pentru a-şi ierta păcatele, finanţează acareturi de propagandă ecologiste. Ascultă la mine: “toate curvele ajung la bătrâneţe să cânte în corurile bisericilor.” Nu-i lăsa pe agenţii stângii să-ţi spele creierii. Mai bine fă-ţi tu propria mişcare şi nu te lăsa dus de propaganda “Fuck the system.” Apropos, de păcălici, i-ai văzut vreodată pe argaţii latifundiei stângii democrate să umble în şaretă în loc de maşină, să aibă birouri în cort, în loc de buildiding-uri de multinaţionale, mănâncă ei din farfurii de plastic, în loc de porţelanuri ? Măcar tu eşti mai original. Leneveşti şi te întrebi dacă la urcarea unuia ca tine în Rai vine cineva să îl ia?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *