« Afară e foarte cald. Dacă nu plouă, să-l suspendăm pe Preşedinte ! »

Nu contează că până acum, Preşedintele a fost cel care reprezenta România la reuniunile la nivel înalt. În viitorul apropiat, nu m-aş mira ca liderul PNL să ceară declanşarea suspendării Preşedintelui pentru că purta o cravată într-o culoare care nu-i convenea sau pentru că şi-a fixat conferinţa de presă la o oră prea matinală sau prea târzie în noapte.

Înţeleg graba vecină cu isteria a lui Crin Antonescu. De când cu desemnarea guvernului Victor Ponta, preşedintele PNL prinde un "Breaking News" cu mare greutate. Mai că aş fi tentat să spun că întregul episod cu desemnarea noului Ministru al Culturii l-a mai antrenat puţin. Cred că, din postura sa, trebuie să fie frustrant să fii întrebat mereu: "Dl. Antonescu, cum comentaţi faptul că Victor Ponta a….?"

Aşa că, preşedintele PNL se mulţumeşte să-l ameninţe pe Traian Băsescu cu suspendarea: dimineaţa, la prânz şi seara. Crin Antonescu nu mai are răbdare: să nu mai fie vioara a doua în USL şi să ajungă Preşedinte. Iar suspendarea şefului statului a devenit un fel de soluţie universală, folosită în locul sau în pofida argumentelor. Ce încearcă să facă preşedintele PNL de o bucată bună de timp e după manual: simplifică la modul absolut problema şi vine cu o soluţie pe care o repetă la nesfârşit. Cu alte cuvinte, Traian Băsescu este motivul tuturor relelor, iar soluţia este înlocuirea sa.
Reversul medaliei este acela că tema suspendării se demonetizează şi Preşedintelui i se oferă şansa de victimizare. Subiectul participării la Consiliul European drept motiv de ceartă instituţională a fost ales prost, fiindcă mulţi români ştiu că şeful statului are în primul rând atribuţii de politică externă şi sunt obişnuiţi cu Traian Băsescu în postura de reprezentant al României în afară. Impresia poate fi aceea că Preşedintelui i se caută nod în papură şi că în cele din urmă se va ajunge la situaţii de tipul: " Afară e foarte cald. Să-l suspendăm pe Preşedinte, trebuie să fie vina lui!".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *