Antena 3 vrea să exploreze subsolurile ţării cu poveşti de adormit copiii

La valoarea totală a resurselor, “România este pe locul IV în lume.Din punctul de vedere al resurselor de aur suntem pe primul loc în Europa. Din punctul de vedere al mineralelor industriale – suntem de asemenea lider european. La hidrocarburi clasice şi neconvenţionale, locul II după Anglia, înaintea Norvegiei.Rezerve de uraniu – uraniu ce nu se mai găseşte – locul I în Europa. Ape minerale, locul II după Italia". Toate despre care Evenimentul zilei a mai scris.

Postul Antena 3 ne-a obişnuit cu discursuri critice la adresa puterii. De această dată, spre suprinderea mea, nu s-au adus acuze guvernării USL, care de aproape şase luni este la putere. Majoritatea celor prezenţi au deplâns ca la priveghi soarta românilor săraci. Ba că vin străinii să ne exploateze, ba că redevenţele sunt prea mici, ba că nu ne ştim interesele. În platou au fost prezenţi doi profesori. Deşi s-a vorbit despre o investiţie privată, cea a canadienilor de la Carphatian Gold, nicio voce a companiei canadiene nu a fost auzită. Chiar şi responsabilii guvernamentali au lipsit. Poate aşa se lămureau şi invitaţii cât costă o explorare geologică. Nu cu mângâierea piritelor şi plimbatul pe munte se evaluează densitatea unui zăcământ. Necesită sute de milioane de dolari. Nimic despre costurile de explorare, doar lozinci despre bogăţia unei ţări în care oamenii trăiesc în sărăcie. În subsidiar eu am înţeles un joc al lui Emil Constantinescu. Fostul preşedinte al României, aşa cum a discutat şi cu Traian Băsescu, într-un avion spre Bruxelles, conform unor surse, îşi doreşte un Institut Geologic al României, înzestrat cu puteri aproape magice. Care să se ocupe de explorarea zăcămintelor. Sigur că există ţări în lume în care această activitate costisitoare se face de către stat. Dar ce prim ministru român va deschide conturile publice, şi aşa goale, pentru acţiuni care de multe ori nu se vor concretiza cu exploatarea, adică scoaterea comorilor din adâncuri? Sute de mii de tone de rocă nu se macină cu moara de piatră.

Suspect cum la o astfel de emisiune nu s-a discutat despre Proiectul de la Roşia Montană, care are toate temele făcute, de la explorare geologică, trecând prin protecţia patrimoniului şi planul de dezvoltare, fiind gata de examenul final.
Pentru că Mihai Gâdea a prins drag de Brătieni, i-aş da un citat din I.C. Brătianu: “Când pe lângă bogaţia solului stau munţii noştri încă neexploataţi,când avem la dispoziţia noastră petrolul, când invenţiunile moderne fac din electricitate şi din forţele hidraulice motoare de mâna întâi, chemate să revoluţioneze condiţiile economice şi sociale ale industriei, şi când suntem în aşa favorabile situaţiuni, în ceea ce priveşte căile fluviale şi căile maritime – a renunţa pentru totdeauna la dezvoltarea industrială ar fi a ne arăta oameni cu orizonturi scurte şi care nu-şi cunosc menirea în lume…" “Cuvântare, Adunarea Deputatilor, 1905). Şi au urmat anii de dezvoltare industrială. Brătianu, un libera pur sânge, nu a vorbit despre firmele de stat. Nu-mi aduc aminte despre grija faţă de resursele naturale ale României ale lui Emil Constantinescu, de pe vremea când şi-a luat patru ani sabatici, din profesia de geolog, pentru a fi preşedintele României. Acum priveşte strategic spre viitor?

Mă tem că invitaţii emisiunii au dat în mintea copiiilor şi se uită prea mult la filmele SF.

Statul nu poate risca sute de milioane de euro pe aventuri care nu dau decât rezultate pe hărţi geologice. Trebuie ca cineva să şi exploateze. Iar statul nu are misiunea de a face profit. Statul trebuie să se ocupe de sănătate, de învăţământ de cultura unei naţiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *