Apoteoza oportunismului: Un scurt portret al lui Victor Ponta

Ma indeamna un cititor sa fac un portret al lui Victor Ponta: "Domnule Tismaneanu, cred ca este momentul sa produceti un articol pe tema: ‘Portretul in litere al unui prim ministru: Victor Ponta’. Personajul este unul fulminant prin patimile sale, nebunia pana la extrem, ura, dusmanie, viclenie, perversitate, strategie politica bazata pe infierarea dusmanului de clasa… Cred ca si o carte care l-ar avea pe VP drept model ar iesi un succes." Intr-adevar, asa stau lucrurile. Mai rau este greu de imaginat ca se poate.

 Primul lucru care trebuie spus despre premierul-plagiator este ca nu cunoaste distinctia dintre adevar si minciuna, dintre bine si rau. Mai precis, minte de-ngheata apele, cu o seninatate care te lasa fara replica. Lipsit de integritate, este la fel de lipsit de loialitate. L-am numit un baron Munchausen din Balcani. Al doilea ar fi ca nu are urma de simt al responsabilitatii. Azvarle vorbele asa cum copiii se joaca cu prastia. Pe scurt, sufera de infantilism moral. Al treilea lucru, care decurge din cele amintite, ar fi cinismul, faptul ca socoate orice mijloc valabil daca il apropie de atingerea scopului. Al patrulea (nu le asez intr-o ordine ierarhica), tine de dedublare, la nivel mental si de discurs. Nu exista nicio legatura intre ceea ce gandeste si ceea ce spune. Al cincilea ar fi oportunismul, lipsa totala de principii, capacitatea de a se ajusta camelonic la diverse medii. La Bruxelles este mielusel inocent, la Bucuresti devine paraleu.

 Voi strange, sper, intr-un volum ce-am scris in ultimii doi ani si mai bine despre duumviri. Tema esentiala ar fi rolul prostiei (trufiei, infatuarii, fuduliei, frivolitatii tantose, fatuitatii, vacuitatii) in istorie. Ponta este, desigur, un mitoman, dar nu unul inteligent. Crin este bolnav de somn, dar mai ales de vanitate. Plagiatorul Ponta este cel mai mincinos politician roman din ultimele doua decenii. Narcisistul Crin este cel mai ridicol. Cand ridicolul arogant se infrateste cu prostia mincinoasa vedem ce cocktail toxic iese. Din pacate, romanii sunt cei care platesc si vor plati in continuare nota…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *