Are România un Barack Obama?

Indiferent cine va fi contracandidatul preşedintelui în funcţie, niciunul dintre cei nominalizaţi mai sus nu induc ideea de entuziasm sau speranţă. Nici unul nu pare capabil de a câştiga. Deşi mai e ceva timp până la alegeri, majoritatea sondajelor îl dau câştigător pe Obama în faţa oricărui dintre conservatorii rămaşi în cursă. Pentru a-l învinge pe preşedintele în exerciţiu, Republicanii ar fi avut nevoie de propriul Barack Obama. Şi asta le lipseşte cu desăvârşire.

Situaţia din interiorul Partidului Republican seamănă până într-un punct cu ceea ce de întâmplă în România. Ca peste tot, este clar că oamenii sunt nemulţumiţi de starea lucrurilor şi vor o schimbare. Şi, aşa cum un cetăţean american este conştient că Mitt Romney sau Rick Santorum reprezintă principala alternativă, dar nu este deloc entuziasmat în privinţa ei aşa şi românul de rând ştie că liderii PSD şi PNL sunt principalele alternative, dar nu au nicio tragere de inimă în ceea ce-i priveşte. Senzaţia este aceea că există loc de altceva. De mai bine. Aşa se explică scorurile din sondaje ale lui Crin Antonescu şi Victor Ponta care nu trec la capitolul încredere de maxim 25%. Scor slab având în vedere starea economică actuală, dar şi de spirit a românilor. Iar protestele din Piaţa Universităţii de la începutul anului au demonstrat că românii pun semnul de egalitate între politicieni indiferent de partide.

Văzut din România şi nu numai, în 2008, Barack Obama părea un politician care a apărut peste noapte. Dar peste Ocean, în ciuda carierei relativ scurte în politica naţională (a devenit senator în 2005), mai toată lumea îşi făcuse o idee despre cel care avea să devină preşedintele SUA. Un politician onest, cu un discurs optimist şi încurajator şi care mai ales, transmite speranţă şi încredere, critic, dar nu radical la adresa opozanţilor politici.

În 2012, Republicanii par că nu au un asemenea personaj. Şi la cum arată acum lucrurile, deşi este devreme de anticipat, Barack Obama se îndreaptă spre victorie.
În ceea ce ne priveşte, vedeţi pe cineva din clasa politică, nou ori vechi, care să aibă profilul actualului preşedinte al SUA? Care îl poate ajuta să se diferenţieze de ceilalţi politicieni şi să redea speranţa într-un context economic dificil?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *