Dan Andronic

Agonia unui partid de dreapta

Nu ştiu dacă liderii PDL îşi dau într-adevăr seama cât de mult a decăzut partidul. Sau îşi dau seama şi nu le pasă, pentru că altfel, nu înţeleg cum de încă nu au demisionat, în condiţiile în care, un partid format în urmă cu un an, PP-DD are cam acelaşi număr de votanţi cu ei. Actuala conducere nu doar că nu dă semne că s-ar da la o parte, dar a pornit un război de uzură pe care vrea să-l întreţină până la organizarea Convenţiei din mai unde speră că vor obţine un alt mandat. Speranţa lui Vasile Blaga este aceea că va reuşi să îi strângă în jurul său pe liderii filialelor locale. De aceea, folosindu-se de pretextul analizării activităţii filialelor partidului, preşedintele PDL a pornit într-un turneu naţional, ocazie cu care încearcă să-şi găsească din ce în ce mai mulţi aliaţi. Opinia mea este aceea că nu face altceva decât să-şi prelungească agonia, iar partidul va deveni irelevant. Nu că acum lucrurile ar sta mai bine...

Mai mult, democrat-liberalii sunt în pericol de sciziune. Au existat zvonuri potrivit cărora Monica Macovei ar urma să plece din partid, iar Cristian Preda scria pe blog că românii ar avea nevoie de un partid de 5-7% care să se adreseze românilor care lucrează în mediul privat. Sunt foarte sceptic în ceea ce priveşte şansele unei noi formaţiuni precum cea pe care o doreşte europarlamentarul PDL. Românii au demonstrat la alegerile de pe 9 decembrie că un mesaj „cinstit”, justiţiar, cum anticipez că ar avea partidul bazat pe gruparea Preda-Macovei, nu contează foarte mult. Altfel, Ion Stan nu şi-ar fi închis colegiul şi chiar şi democrat-liberalul Alin Trăşculescu nu ar fi obţinut 13%.

 

Modul în care s-a desfăşurat şedinţa de la PDL Constanţa joia trecută cu participarea extraordinară a lui Vasile Blaga este foarte relevant pentru modul în care va fi condus partidul dacă actualii lideri rămân. Pe scurt, preşedintele PDL şi liderul organizaţiei locale, Gigi Chiru( situată la alegerile parlamentare pe locul 3 în judeţ după USL şi PP-DD, chiar şi sub media naţională) s-au gratulau reciproc pentru rezultate obţinute. Gigi Chiru se pune bine cu Stăpânirea, iar Blaga a mai sedus un şef de filială. Cu alte cuvinte, dacă nimic nu se schimbă, partidul va rămâne cu aceiaşi lideri mediocri, servili şi pentru care performanţa înseamnă să obţii 14% la alegeri.

Spune-ti parerea!

blog comments powered by Disqus