Horia Tabacu

De ce vede Crin roşu în faţa ochilor când aude de Mihai Răzvan Ungureanu

Toţi observatorii politici sunt de părere că ieşirea lui Crin Antonescu la adresa lui Mihai Răzvan Ungureanu trebuie comentată mai degrabă de psihiatrii decât de gazetari sau de politicieni. Liderul liberal ştie foarte bine cine este Mihai Răzvan Ungureanu. Îi cunoaşte familia, cariera universitară, i-a citit cărţile şi este la curent cu activitatea sa ştiinţifică.

Fiind şi el istoric, Crin Antonescu înţelege mult mai bine decât majoritatea dintre noi semnificaţiile masteratului pe care MRU l-a obţinut la Oxford sau importanţa doctoratul în istorie modernă la Facultatea de Istorie a Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi. Doar enumerarea activităţii de istoric, a premierului desemnat depăşeşte cu mult spaţiul unui articol de ziar. Crin o cunoaşte şi el ştie foarte bine şi performanţele pe care acesta le-a obţinut din poziţia de ministru de externe, pentru că au fost şi colegi de partid.
Atunci, de unde până unde vehemenţa exprimată în conferinţa de presă de luni seara?

În lipsa părerii unui psihiatru am să încerc să găsesc câteva explicaţii.
MRU este foarte bine văzut în PNL. Este este apreciat şi chiar prieten cu cei care s-au detaşat de Crin Antonescu. Cu cei care încă nu au ieşit la luptă pentru că vor să îşi spele rufele numai în familie şi îşi dau seama că o reglare de conturi ar diminua şansele lor în alegeri. Antonescu a sărit atât de virulent la atac sperând că MRU şi guvernul său nu vor trece de votul parlamentarilor. Pentru că, altfel, este posibil şi probabil ca mulţi liberali importanţi să i le alăture noului Prim Ministru şi să îi întoarcă spatele actualului lor Preşedinte.

Probabil că aşa ar fi reacţionat şi Victor Ponta dacă ar fi fost desemnat premier Mircea Geoană, cum se zvonea la un moment dat. Ar fi simţit că prezenţa lui Geoană într-o funcţie importantă îi ameninţă partidul şi ar fi sărit la atac.
Dar să ne întoarcem la Crin. De obicei vorbeşte bine şi convingător, probabil cel mai bine dintre toţi parlamentarii. Până luni , când s-a făcut de râs. El a vrut să ne dea impresia că este îngrijorat pentru viitorul poporului nostru şi revoltat că “un spion" ar putea conduce România, ca şi cum cei patru ani petrecuţi de MRU la conducerea SIE ar trebui să îl marcheze pe viaţă. Ca şi cum premierul desemnat nu reprezintă nimic altceva pe lumea asta decât un fost director de serviciu secret. De altfel, instituţie de unde oficial au plecat destul lideri ai lumii şi neoficial majoritatea.

Dacă Antonescu a sărit puţin peste cal au apărut şi comentarii maliţioase. Cum că MRU ar ştii prea multe despre el, încă de pe vremea când era profesor, cum că MRU ar ştii prea multe despre traiectoria banilor familiei lui Crin Antonescu pe la Bruxelles şi pe aiurea, acestea find prevăzute pe fişa de post a unui director. Bârfe!

Spune-ti parerea!

blog comments powered by Disqus