Mircea Marian

Din nou despre cum îl plăteşte Emil Boc pe Mircea Badea&Co

Colegii de la Evenimentul Zilei au publicat o anchetă despre contractul pe care firma de turism a familiei Voiculescu, Blue Sky Tourism, l-a obţinut în anul 2011 (!) de la o instituţie subordonată secretariatului general al guvernului. Contractul, în valoare de 3,6 milioane de lei, ar fi fost acordat prin interesanta procedură a "dialogului competitiv", adică o preselecţie urmată de negocieri directe.

Nimeni nu ştie cum a juns o instituţie a guvernului Boc să apeleze la o firmă de buzunar, a cărei cifră de afaceri pe ultimii trei ani era de zece ori mai mică decât contractul obţinut.

Este o afacere aparent mică, dar care arată cam care sunt afacerile lui "Felix" şi ce se va întâmpla dacă familia Voiculescu va ajunge la putere. Deocamdată, omul ciuguleşte de unde poate şi trăieşte din contractele încheiate în perioada în care era la putere. De exemplu, din martie 2010 până în anul următor a sifonat vreo 200.000 de euro de la Loteria Română, pentru că a tipărit binecunoscuta publicaţie bisăptămânală "Loto-Prono".

În noiembrie 2005 a luat în concesiune, prin încredinţare directă, aproape o sută de hectare de teren agricol, la Sântana de Mureş. Însă cel mai interesant mi se pare contractul de aproape 22 de milioane de lei încheiat cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, prin care una din firmele lui Voiculescu se ocupă de evaluarea şi selectarea cererilor de finanţare. O mare parte a agricultorilor români sunt la mâna lui Voiculescu, care, practic, decide dacă oamenii aceştia pot sau nu să primească finaţare europeană!

Aproape toţi oficialii români cu care am discutat despre absorbţia fondurilor europene, dar şi experţii independenţi, mi-au spus că evaluările din zona fondurilor europene destinate agriculturii sunt o sursă de corupţie. A vorbit despre acest fenomen şi comisarul european Dacian Cioloş, într-un interviu dat colegilor de la Adevărul, dar guvernanţii români l-au ignorat.

La fel ca şi în cazul lui Patriciu sau al lui Ioan Niculae, succesul în afaceri al fostului turnător Dan Voiculescu a fost construit pe spinarea contribuabililor români. Televiziunile pe care le-a deschis au fost finanţate din bani publici. Cei 785.000 de lei pe care Felix i-a împrumutat lui Mihai Gâdea provin şi din banii sifonaţi prin contracte cu energie, din arendări dubioase sau din alte ciupeli mai mari sau mai mici din buzunarul cetăţenilor.

Când afirmă că Antena 3 este rentabilă, cei de acolo uită să spună de unde au venit banii pentru investiţia iniţială sau că au studiouri într-o clădire a statului român, pentru care nu plătesc mai nimic. Cât despre Mircea Badea, sunt convins că într-o bună zi se va sătura să fie plătit de un fost turnător al securităţii, aşa că îşi va lua măsuţa şi va lucra în regim de free-lancer. Până atunci, Badea nu este decât o biată căpuşă care suge, pe şest, banii guvernului Boc.

Spune-ti parerea!

blog comments powered by Disqus