Vladimir Tismăneanu

Dinu Zamfirescu, IICCMER, Statele Unite si statul de drept

Dl Dinu Zamfirescu nu este o persoana privata. Veteranul liberal este presedintele Consiliului Stiintific al IICCMER si membru al Colegiului CNSAS. In prima functie a fost numit de premierul Ponta. In cea de-a doua a fost desemnat de PNL. Este de doua ori demnitar al statului roman, cuvintele domniei sale pot avea consecinte, mai ales daca este vorba de securitatea tarii, de relatiile tarii cu UE, cu SUA, cu NATO.

Am citit declaratiile d-lui Zamfirescu de la Fundatia “Horia Rusu” si m-am crucit. Un om cu o pozitie oficiala ajunge sa declame texte care tasnesc parca de sub pana lui Vadim Tudor ori a generalului securist Rogojan, colaboratorul en titre al lui Nistorescu la “cotidianul”.

Membru al coalitiei guvernamentale, PNL-ul antonescian este, la ora actuala, se dovedeste si din declaratiile lui Dinu Zamfirescu, cea mai anti-occidentala formatie politica din Romania (nu iau in consideratie varii grupuscule marginale). Dl Zamfirescu a devenit stegar al “neatarnarii nationale”, al “neamestecului in treburile interne”, al tuturor sloganelor ceausiste despre refuzul “obedientei servile”. In opinia domniei sale, amabasadorul Mark Gitenstein a comis actiuni care ar fi justificat urcarea sa in primul avion si trimiterea acasa, la Washington. Adica, pe romaneste, expulzarea. Ne jucam cu cuvintele? Nu IICCMER i-a acordat ambasadorului Mark Gitenstein in luna octombrie o diploma onorifica? A ignorat presedintele excutiv, dl Andrei Muraru, opiniile atat de ferme ale presedintelui Consiliului Stiintific? Se intentioneaza cumva retragerea acelei diplome pentru a pune de acord pozitia IICCMER cu aceea a presedintelui Consiliului Stiintific? Dl Zamfirescu nu scrie pe un blog personal, ci reprezinta IICCMER. Anti-occidentalismul domniei sale, atacul impotriva institutiilor statului de drept, nu sunt doar doar capriciile unui senior liberal, focuri de artificii retorice fara urmari. 

Dl Zamfirescu crede ca trebuie desfiintat CSAT-ul. Ii repugna ANI si DNA. Compara ANI cu politia secreta comunista. Il cunosc de decenii pe dl Dinu Zamfirescu si ma intreb ce s-a intamplat cu omul ponderat si lucid pe care il stiam? De unde aceasta virulenta? Dl Zamfirescu nu regreta ceea ce-a spus la Fundatia “Horia Rusu”, nu are niciun fel de remuscari ca l-ar fi luat gura pe dinainte, ca a spus cu voce tare ceea ce camarila uselista discuta probabil la intalnirile de taina. In emisiunea lui Andrei Badin de pe B1TV, dl Zamfirescu a spus aceleasi lucruri, ba chiar le-a potentat. Nu mai e vorba de o gafa, ci de un angajament politic radical intr-o directie care numai bine nu poate face tarii.

Spune-ti parerea!

blog comments powered by Disqus