Horia Tabacu

Exigenţa snoabă la rang de bonton

Sau câte ceva despre Giovani, şosetele lui Meme şi o călătorie prin insule   De multe ori, opinia publică înghite pe nemestecate câte un eveniment, sau o înlănţuire de fapte. Fără să le priceapă, toţi ajung la aceeaşi părere. Trebuie neapărat să te înscrii în acest curent pentru că aşa este de bonton. Doar aşa dovedeşti că eşti rafinat, cult şi exigent. Gazetarii au vina principală, dar pot fi şi scuzaţi.

Cititorii de ziare şi telespectatorii află destul de rar despre unele dintre necazurile şi bucuriile pe care jurnaliştii le au în “bucătăria " lor. De câţiva ani, ziariştii şi realizatorii TV sunt evaluaţi. Activitatea lor se reduce la nişte cifre. Fie că este vorba de exemplare vândute, în cazul ziarelor sau de accesări pe internet, dacă acestea sunt citite în variantă electronică, fie că este vorba de rating, în cazul emisiunilor TV. În funcţie de aceste rezultate gazetarii au insomnii sau beau şampanie. Mai important este faptul că viaţa şi serviciul lor depind din ce în ce mai mult de ele. De foarte multe ori cifrele nu definesc neapărat valoarea unui articol sau a unei emisiuni. Cu toate acestea ele sunt băgate în seamă din ce în ce mai mult, pentru că, în principal, generează câştiguri, iar publicitarii importanţi doresc să-şi promoveze produsele în ziarele cele mai citite şi în emisiunile cele mai vizionate. Cu timpul, instrumentele de măsurare s-au perfecţionat. Un ziar, de exemplu, este măsurat din mai multe puncte de vedere. Dacă până nu demult ne mulţumeam să îl clasificăm după tirajul vândut la tarabă sau abonamente, astăzi situaţia s-a schimbat radical.

Contează, desigur câte copii vinzi. Apoi, se fac sondaje pentru a afla prin câte mâini trec aceste ziare odată vândute şi câţi oameni le citesc. Pentru variantele de pe internet socoteala e mult mai complexă. Se socotesc vizitatorii unici, numărul de afişari şi timpul pe care un cititor îl petrece pe site-ul gazetei respective, evidenţiindu-se câte articole prezintă interesul de a fi citite în întregime.

Am făcut această (prea lungă) introducere pentru a comunica faptul că ziariştii nu sunt influenţaţi doar de patronat. Ei trebuie să abordeze subiectele care se cer. Din păcate, în prea multe situaţii ei se pliază prea obedienţi şi pe ceea ce ar vrea lumea să afle.

Un exemplu de acest gen s-a întâmplat la Tribunalul Bucureşti, acum două zile. Avea loc ultima înfăţişare a procesului transferurilor din fotbalul românesc. O şedinţă interesantă în primul rând prin cei prezenţi în sală, adică cei mai cunoscuţi oameni din fotbal:Gică Popescu, Ioan Becali, Victor Becali, Cristi Borcea,George Copos, Jean Pădureanu, Mihai Stoica, Gigi Neţoiu şi o parte din cei mai importanţi avocaţi ai României.Este un privilegiu să vezi atâţia oameni importanţi laolaltă, mai ales că şedinţa nu începe chiar la ora 12 ci doar la 14,30, timp în care ei discută nervoşi , pe sală. O parte sunt îmbrăcaţi ca la nuntă. Pădureanu are o cămaşă Paul&Shark, Victor una Ermenegildo Zegna.

Giovani pare cel mai casual, iar Meme Stoica e încălţat, ca nuca în perete cu nişte şosete portocalii. Borcea s-a îngrăşat şi mai tare. Începe şedinţa. Dezbaterile din proces te poartă prin tot felul de insule offshore de prin oceanele lumii. Deşi publicul visează la milioane şi insule exotice atmosfera e apăsătoare. Preşedinta completului de judecată nu acceptă nimic din partea inculpaţilor şi a apărătorilor lor. Stăteam lângă Victor Becali şi i-am spus:"Mă mir că fratele tău e aşa de calm". Atunci s-a întâmplat. Giovani a izbucnit în strigăte de revoltă. Considera că judecătoarea nu a ţinut cont de nici un argument al inculpaţilor. Gestul a şocat. Rar se întâmplă aşa ceva. Mulţi au crezut că moare acolo. Ceva mai târziu, se relaxase şi povestea, pe sală chestii interesante despre Jeanina Matei - fosta iubită a lui Nicu Ceauşescu şi o fostă cântăreaţă din Bulgaria.

Procesul a durat până la miezul nopţii. Pe de-o parte, procurorul de şedinţă a expus argumente zdrobitoare. Pe de altă parte avocaţii au încercat să le demolez pe toate. Expunerea de argumente, cu altă ocazie.
Din toată şedinţa nu a rămas şi nu s-a comentat decât scandalul făcut de Giovani Becali. Nimeni n-a analizat de ce machidonul şi-a pierdut cumpătul şi a zbierat la judecătoare. Aşa e de bonton.





Spune-ti parerea!

blog comments powered by Disqus