Claudiu Serban

Munca bună și munca în zadar

Biletul de ieşire din criză se numeşte noua carte a lui Adrian Vasilescu, jurnalist şi consilier al guvernatorului BNR. O lectură interesantă, la care am avut onoarea să fac referire în cadrul unei dezbateri organizate de editura Curtea Veche.

Autorul reuşeşte o analiză lucidă şi pertinentă a climatului economic global în al cărui vârtej este prinsă evoluţia prezentă şi viitoare a României. Nu am să vă răpesc aici plăcerea lecturii (o recomand cu căldură), ci voi menţiona doar câteva idei extrem de importante, cu care ne identificăm şi noi, cei din redacţia Capital. Ieşirea din criză se poate face doar cu măsuri de austeritate combinate cu investiţii şi creştere economică, consideră autorul. Singurele alte două formule de a ajunge pe malul celălalt consemnate la scara istoriei – inflaţie galopantă sau război – sunt cu totul de nedorit. În contextul în care am avut austeritate din plin în timpul guvernului Boc, ne rămâne speranţa că noul cabinet va reuşi să implementeze cu succes şi măsuri de creştere economică. O prioritate ar trebui să fie programele de stimulare a micilor întreprinzători, cei care contribuie, conform statisticilor, la formarea a 70% din PIB.

Capital a început de numărul trecut o campanie editorială în care îşi propune să joace rolul de mediator între Guvern şi bănci, pe de o parte, şi IMM, de cealaltă. Finanţările întreprinderilor mici se fac încă în mare majoritate cu bani împrumutaţi de la familie şi, uneori, de la cămătari. Ne preocupă cum poate fi depăşită această situaţie. În încercarea de a informa mai bine întreprinzătorii despre oportunităţile pe care le au, pornim de la cazuri reale, concrete şi descriem pas cu pas, pe înţelesul tuturor, cum trebuie să arate un "dosar eligibil“. Nu în ultimul rând, cazurile expuse de Capital vor putea sta la baza unor analize cu privire la gradul de succes al proiectelor aflate pe rol, cu scopul schimbării şi îmbunătăţirii acestora. Fiindcă scopul nostru final este de a ajuta la formarea adevăraţilor capitalişti români, căliţi la focul concurenţei reale şi al limitărilor de tot felul.

Am formulat aici o a doua iniţiativă constructivă a Capital, care să asigure creştere economică: încurajarea iniţiativei private. Prima, pe care o susţinem deja de mai mult de un an, este aceea de a micşora taxarea muncii, în special prin reducerea CAS. Cele două se regăsesc şi în gândirea lui Adrian Vasilescu, pe care îl citez aici: "Nu putem avea o creştere economică sănătoasă înainte de a fi regenerată munca [...] Fără organizare inteligentă, făcută de oameni competenţi, munca e «oarbă»; ea nu făureşte valori, ci risipeşte resurse“. Să-i sprijinim, deci, atât pe cei care muncesc, cât şi pe cei care creează locuri de muncă viabile. Dacă vom face asta, revenirea nu se va lăsa aşteptată.

Spune-ti parerea!

blog comments powered by Disqus