Horia Tabacu

Pledoarie pentru o examinare mai serioasă a offshorurilor care “activează" în România

Cuvântul “offshore" apare din ce în ce mai des în investigaţile din media şi la fel de mult în dezbaterile şi documentele care rezultă din tribunale. În aproape toate relatările unor afaceri necurate se ajunge la acest termen. Din păcate oameni cinstiţi, care îşi plătesc impozitele legale ajung din ce în ce mai mult să fie traşi pe sfoară de afacerişti care se ascund în firme offshore.

În cele mai multe cazuri investigaţiile şi demersurile juridice se poticnesc de acest cuvânt.

Pe de altă parte se fac eforturi deosebite pentru respectarea obligaţiilor fiscale ce ne revin şi pentru combaterea fraudelor din acest domeniu. Offshorurile par o zonă tabu. S-ar părea că nimeni nu le vede. Nimeni nu propune măcar o reglementare a prezenţei lor în viaţa cotidiană a României. Mă surprinde că ne numărăm cu atâta trudă banii din buget, transpirăm când visteria este goală, dar nu se calculează ce pagubă produc offshorurile. Nu se schiţează măcar “cantitatea " de ilegalităţi pe care acestea le facilitează şi le îngroapă în acelaşi timp. Câteva noţiuni elementare despre ele ar fi, poate, necesare.
Offshorul este o entitate comercială înregistrată în afara graniţelor ţării în care îşi desfăşoară activitatea. Prin zonă offshore se înţelege o ţară sau un teritoriu cu un regim de înlesniri fiscale, care, de obicei, limitează accesul la informaţiile despre operaţiunile financiare efectuate prin această zonă.

Oricine îşi poate înfiinţa o firmă într-un paradis fiscal. Nu costă prea mult, nu e nevoie de multe acte. Preţurile variază funcţie de zonă. 6.000 – 15.000 de euro în Elveţia, Luxemburg şi Liechtenstein 1.000 de euro în Panama, Belize, Bahamas ori British Virgin Islands unde nu se cere nici măcar existenţa unei contabilităţi. 2.000 – 2.500 de euro în Malta, Seychelles ori Dominica. 3.000 – 3.500 de euro în Gibraltar, Isle of Man, Hong Kong ori Singapore. 4.000 de euro în Cipru. Avantajele aduse de un offshore sunt multiple.Ele “merg"de la neplata taxei auto sau "lipsa" bunurilor supuse partajului în caz de divorţ, până la neplata legală a impozitelor sau securizarea activelor în cazul unor eventuale sechestre.Spune-ti parerea!

blog comments powered by Disqus