Marius Ghilezan

Să nu ştie Monica Macovei principiul neretroactivităţii legilor?

După ce a dat-o în bară cu Yellowknife, de era să-i vină cuţitul galben în faţă ca un bumerang, Monica Macovei recidivează. Acum câteva luni vorbea despre îngheţarea terenului unei foste exploatări miniere din Canada, ca o procedură de neutralizare a cianurii. Numai că acolo nu s-a folosit acest procedeu. Doar wikipedia a găsit ce nu era în realitate, iar europarlamentarul, fost ministru al justiţiei, în grabă mare a preluat “îngheţata"şi a izbit-o în populaţia naivă, precum oiştea gardul.

În iureşul luptei pentru o justiţie curată şi printre puţinele clipe de răgaz pe care le are de la oengitele de salon, a găsit o chichiţă avocăţească pe care iar a izbit-o în populaţia cititoare de bloguri.
Cică din “informaţiile primite, licenţa de exploatare 47/1999 a fost acordată societătii Minvest Deva (statul român), ca titular, şi companiei RMGC, ca afiliat, iar ulterior licenţa a fost transferată de la Minvest (statul roman) la RMGC, Minvest rămânând companie afiliată. Licenţa nr. 47/1999 era, însă, pentru mina veche, exploatată de Minvest (statul român) şi închisă în 2006. Pentru noul proiect minier pe care îl promovează RMGC, perimetrul a fost modificat de câteva ori, astfel că toate operaţiile de explorare, cercetare arheologică, descărcări de sarcină arheologică, certificat de urbanism etc. se bazează pe un perimetru ilegal. Logic, asta înseamnă că pentru noul proiect nu există licenţă de exploatare".
Doamna Monica Macovei citează un paragraf din Legea minelor, Legea 85 din 18 martie 2003. Oare să nu ştie principiul neretroactivităţii legilor? Sau a pus vreun consilier să-i scrie textul?
Eu am mai păţit aşa cu un om mare în stat, dar mic la stat. Era prin 2003. Tot la “Evenimentul zilei". Făcusem, ca orice jurnalist grăbit, o gafă monumentală. Confundasem atribuţiile Parchetului Naţional Anticorupţie cu cele ale OLAF. Am rugat secretara mea de atunci să urmărească postacii (recunosc nici atunci nici acum nu citesc postările). După ce m-am întors de la şedinţa de sumar, mi-a pus repede o cafea şi mi-a spus să stau jos. “Ai ajuns pe toate agenţiile de presă." Mi-a zâmbit cu subînţeles. M-am făcut tăciune. Textul meu a fost citit integral de la tribuna Parlamentului. Să leşin, nu alta. Cine l-a rostit? Intră pe Mediafax, mi-a replicat. Îmi fierbea capul. Când lecturez, stupoare. Era Emil Boc. Am pus mâna pe telefon şi l-am sunat. I-am spus despre greşeala mea. Mi-a zis că un consilier i-a dat textul. “Eu ca jurnalist mai pot greşi, dar tu eşti jurist!" Ce credeţi că mi-a replicat? Că puţini înţeleg.
Revenind la textul Monicăi Macovei, oare cum se spune la catedra de matematică? Dacă fundamentul conţine cel puţin o premisă falsă, demonstraţia este eronată şi nu ne mai putem pronunţa asupra adevărului sau falsitătii tezei, dat fiind faptul că din fals decurge orice. Încălcarea acestei reguli se numeşte error fundamentalis. Şi nu am fost de zece la mate.

Spune-ti parerea!

blog comments powered by Disqus