Bilanţul alegerilor locale din 2012 în marile oraşe- similar cu cel din 2008?

Spre bucuria USL, mesajul a fost mai politic în comparaţie cu anii precedenţi. Miza o reprezintă alegerile legislative din toamnă şi pentru că sistemul electoral- vot într-un singur tur- nu îţi oferă spaţiu de manevră.

La alegerile locale din 2008, PSD a câştigat 17 preşedinţi de consilii judeţene, PDL-14, PNL-5 şi UDMR-4. La primărie, strict în ceea ce priveşte marile oraşe, PDL a câştigat 15 primari, PSD-12 şi PNL -7. Cred că în acest an, în ciuda unor inevitabile pierderi ale PDL mai ales la nivel de vot politic, bilanţul preşedinţilor de consilii judeţene şi a primarilor marilor oraşe va fi similar. Ca de fiecare dată, important este ca partidele să comunice ce trebuie. În ceea ce priveşte PDL, păstrarea unor fiefuri electorale cheie precum Arad, Braşov, Alba Iulia, Cluj, dar şi Piatra Neamţ poate fi foarte utilă pentru imaginea partidului. Lucrurile sunt mai complicate în Bucureşti. Ascensiunea PDL a venit în 2004 pe fondul apariţiei unui candidat-locomotivă. După momentul Traian Băsescu, scorul politic al partidului a căzut simţitor. Încă din 2008, dar confirmat şi la europarlamentarele din 2009 sau la prezidenţiale, Bucureşti nu s-a mai aflat printre oraşele în care PDL să obţină un scor bun. În cazul USL, cred că va fi foarte interesant de observat care va fi diferenţa dintre scorul PSD şi PNL. Părerea mea: destul de mare în favoarea PSD.

Cert este că rezultatul va oferi pretextul unor răfuieli politice. Unele nejustificate. Dar mai ales premeditate: mereu se găsesc în partide cei care de-abia aşteaptă să-şi frângă alţii gâtul pentru a le lua locul. Şi care ar fi dispuşi şi bucuroşi să facă un pact cu adversarul politic sau pur şi simplu, să nu se arunce în luptă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *