Campania de ură împotriva lui Băsescu, deocamdată rentabilă pentru USL

Acum un an am citit un sondaj efectuat în Bucureşti din care reieşea că mare parte din alegătorii din acest oraş îşi doreau desfiinţarea PDL. Am fost destul de surprins, credeam că s-a schimbat ceva în cei 20 de ani care au trecut de la momentul în care concitadinii mei aplaudau minerii aduşi de Ion Iliescu să planteze flori în Piaţa Universităţii. Unul din cei mai buni sociologi din România mi-a spus să nu fiu atât de şocat: din 2000, Băsescu îi bate fără întrerupere pe toţi cei trimişi de PSD împotriva sa – Sorin Oprescu, Mircea Geoană sau Adrian Năstase. Este firesc, îmi explica respectivul sociolog, ca într-o parte a publicului să se acumuleze o serioasă frustrare, reflectată în dorinţa ca PDL să fie pur şi simplu dizolvat.
Mi-am adus aminte de această explicaţie urmărind un colaj cu o serie de declaraţii recente făcute de Victor Ponta: Elena Udrea va avea soarta Elenei Ceauşescu (adică va fi împuşcată, după un proces-spectacol), iar Boc şi ceilalţi lideri ai PDL vor fi trimişi la închisoare de către viitoarea guvernare USL. "Măcar la asta mă pricep", a subliniat Ponta. Mulţi s-au grăbit să creadă că toate aceste afirmaţii sunt doar (încă) o dovadă a imaturităţii liderului PSD. Poate, dar deocamdată această campanie de ură are succes. Ea aduce voturi USL şi ţine în viaţă o coaliţie care nu are nici un alt program decât să ajungă la putere, după care mai vedem ce se întâmplă. (Am citit şi eu, chiar foarte atent, broşurile denumite pompos "programe sectoriale" ale USL. Celebrul curs scurt de istorie a PC (b) a URSS era mai credibil.) Începând cu declaraţiile lui Ponta şi Antonescu, continuând cu orele de ură de la Antena 3 şi terminând cu postacii plătiţi care ucid orice dezbatere civilizată de pe forumuri, principala strategie a USL pare a fi să întreţină antipatia faţă de regimul Băsescu, aducând la suprafaţă cele mai ignobile sentimente ale unor alegători frustraţi de efectele crizei economice. La aceste sentimente apelează Ponta, Antonescu şi cei din grupul lor atunci când atacă, de preferinţă, femei precum Elena Udrea, Andreea Pora, Ioan Lupea sau Roberta Anastase. Ei ştiu cum să stimuleze un public misogin care şi-ar dori ca femeile să stea la cratiţă, iar cele care fac carieră sunt taxate ca fiind fie "urâte", fie "curve". Observaţi că, de exemplu, în cazul Elenei Udrea nu avem nicio discuţie despre performanţa – bună, rea – de la ministerul dezvoltării regionale sau despre problemele de la absorbţia fondurilor europene. Dacă ar fi dorit, cred că USL putea deschide o dezbatere interesantă pe această temă. Dar este mult mai simplu să o compari pe Udrea cu Elena Ceauşescu decât să te pregăteşti pentru o discuţie complicată legată de procedurile de achiziţie în care sunt utilizaţi banii UE.
Rămâne de văzut, aşa cum scria ieri şi Adrian Dobre, dacă această campanie negativă nu se va dezumfla pe parcursul lui 2012. Unii, precum comentatorii de aici, de pe hydepark.ro, Adrian Dobre sau Sever Voinescu, cred, speră, că publicul va începe să se întrebe şi ce se va întâmpla după ziua în care Băsescu nu va mai fi la putere şi nu va mai putea fi blamat pentru tot ceea ce se întâmplă rău în România. Eu sunt un pic mai sceptic…Să nu subestimăm capacitatea şcolerilor din clasa Dan Voiculescu – domnii Ponta şi Antonescu – ca, ajutaţi de maşinăria de propagandă a trustului Intact, să genereze noi valuri de ură. Pe lângă sacoşele cu zahăr şi ulei, aceasta este energia care luminează prea mare parte din electorat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *