Când golanul Badea ajunge modelul preşedintelui Antonescu

Eu sunt un muncitor modest, care se chinuie cu două slujbe, are Logan, dar circulă cu metroul şi strânge puncte pe cardul de fidelitate de la supermarketul de peste drum. Când cel mai popular om politic din România, lider al istoricului partid liberal şi prezidenţiabilul cu cele mai mare şanse te bagă în seamă – chiar şi ca să-ţi transmită o înjurătură – ai sentimentul că poate, totuşi, ceea ce faci contează. Sunt însă un tip lucid şi-mi dau seama că problema nu este că articolele sau emisiunile mele efemere ar conta prea mult în ecuaţia electorală, cât faptul că posibilul viitor preşedinte al României nu mai suportă să respire acelaşi aer cu oameni care să nu fie 100% de acord cu el. Care să nu-l venereze ca pe salvatorul democraţiei ce luptă – de luni de la prânz până miercuri spre seară, pentru că joi începe week-endul – cu diktatorul Băsescu. Care să nu-l perie cu abnegaţia lacheului Gâdea.
Pe scurt, după ce am aflat că Antonescu m-a făcut "ratat", m-am dus acasă şi am dormit liniştit. Însă, sâmbătă seara, au început să mă sune şi să-mi trimită mesaje prietenii, care doreau să mă încurajeze în faţa a ceea ce, presupuneau ei, ar fi un moment greu pentru mine. Abia atunci am fost curios să aflu care au fost cuvintele liderului PNL, aşa că am pornit o căutare pe net, folosind cuvintele "Mircea Marian ratat". Spre surpriza mea, primele rezultate identificate nu au fost declaraţiile făcute de Antonescu la Realitatea TV, ci o monitorizare a CNA în care apăreau expresiile folosite de Mircea Badea la adresa mea. Sunt doar câteva mici diferenţe între limbajul celui care vrea să fie şeful statului român şi bufonul angajat la familia Voiculescu. Însă nu este timpul pierdut: Antonescu a spus despre Rodica Culcer că este o "pensionară nesimiţită", iar despre Ramona Avramescu, una din cele mai elegante şi echilibrate jurnaliste din audiovizualul românesc, a afirmat că ar fi "servitoarea" lui Băsescu.
Încerc să-mi dau seama ce-l mână în luptă pe Crin Antonescu împotriva unor jurnalişti a căror unic păcat este că nu joacă în aceeaşi ligă cu asistatul social Ciutacu, cu analistul Chirieac sau cu fostul turnător al securităţii Sorin Roşca Stănescu. O explicaţie a oferit Rodica Culcer: este o formă de presiune. Într-adevăr, am constatat că, la emisiunile pe care le am la Tvr Info, am tendinţa să fiu mult mai prudent cu politicienii din PNL decât cu cei din PDL, tocmai pentru că încerc să le demonstrez liberalilor că pot să fiu un moderator corect. Dar, chiar şi în aceste condiţii, m-am trezit că oamenii veneau cu lecţia învăţată de la partid şi, din senin, începeau să urle că Băsescu îmi dă ordine să-i persecut. Am ajuns să aştept cu teamă discuţiile cu liberalii trimişi la "Foc încrucişat" pe filiera biroului de presă a PNL, după ce vreo câţiva au provocat intenţionat un circ pe care nu ştiam cum să-l mai temperez.
Analiza Rodicăi Culcer este însă, după opinia mea, parţială. Mai important decât jocul psihologic cu efecte imediate, este că Antonescu încearcă să delegitimizeze televiziunea publică pentru a avea pretextul ca, imediat ce va deţine majoritatea în parlament, să-şi pună propria gaşcă în fruntea TVR. Iar în acel moment domnii Voiculescu, Ghiţă şi Vîntu vor avea grijă să omoare orice potenţială concurenţă care ar putea fura din piaţa propriilor televiziuni "de ştiri". Aceasta este şi strategia din spatele atacurilor USL la adresa DNA şi a ANI: uniunea vrea ca, imediat ce preia puterea, să-şi plaseze oamenii la conducerea tuturor instituţiilor implicate în lupta cu corupţia.
În sfârşit, cred că Antonescu vorbeşte şi se comportă ca Mircea Badea pentru că ştie ca asta îi aduce audienţă. E complicat să citeşti, iar ulterior să şi vorbeşti pe înţelesul oamenilor, despre buget, fonduri europene sau criza financiară. Într-un fel, preşedintele PNL se comportă raţional: prea mare parte din public adoră şi votează politicieni care se comportă ca nişte golani de cartier, dar nu construiesc nimic. O dovedeşte succesul unui Oprescu, la Bucureşti.
Cred că este momentul să abandonăm jumătăţile de măsură, să renunţăm la plagiatorul Antonescu şi să-l alegem preşedinte al României pe mitocanul Badea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *