Când Ponta şi Antonescu se joacă de-a martie ‘90 la Tg-Mureş

Crin Antonescu a anunţat că îl sprijină pe rectorul român, aflat în conflict cu UDMR, iar Victor Ponta a trimis guvernului o scrisoare deschisă în care îi cere premierului Ungureanu "să lase în pace" universitatea.
Spun că jocul opoziţiei este "aparent firesc" pentru că astfel de manevre politice au nişte limite, cred. Au trecut prea mulţi ani de la evenimentele din martie 1990 de la Târgu Mureş şi simţim nevoia să repetăm istoria? Marţi, când ministrul educaţiei, Cătălin Baba, s-a dus la UMF a fost întâmpinat de câteva sute de studenţi români care protestau împotriva "segregaţiei". Nu rămâne decât ca, la proxima ocazie, să se adune şi studenţii maghiari, iar în mijlocul celor două tabere să apară câteva capete înfierbântate sau instigatori profesionişti…

Sunt un apărător al autonomiei universitare, dar aceasta trebuie să fie în cadrul legii, nu în afara ei. Iar legea educaţiei, la articolul 363, spune că sunt trei universităţi multiculturale în România: Babeş-Bolyai, Universitatea de Artă Teatrală din Tg. Mureş şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din acelaşi oraş. Legea este corectă, după opinia mea. Minoritatea maghiară are dreptul să înveţe în limba maternă, de la grădiniţă la facultate. În cadrul învăţământului de stat, pentrui că maghiarii plătesc taxe la fel ca românii. Este stupid, fariseic şi fără sens ca noi, majoritarii, să le explicăm că ar fi mai bine pentru ei să înveţe în română şi, din acest motiv, nu le satisfacem cererile.

Nici măcar scârbă nu mi se mai face când văd că preşedintele partidului liberal se opune înfiinţării unei linii de predare în maghiară folosind argumente pe care le-am mai auzit la Vadim Tudor. "Este absolut normal (…) ca oamenii care, pe banii statului român, pe banii contribuabililor români, studiază pentru a practica o profesie, în speţă medicina, în ţara asta să cunoască limba română. Să poată vorbi cu orice pacient în limba oficială a statului român.", a filosofat Antonescu. De ce ar fi absolut normal? Să desfiinţăm atunci tot învăţământul cu predare într-o limbă străină. Crin Antonescu mai este într-o gravă eroare: şi etnicii maghiari sunt contribuabili şi au dreptul să ceară ca banii lor să fie folosiţi în interesul propriei comunităţi. Un principiu fundamental al doctrinei liberale, de la Mill încoace, este respectul pentru minorităţi şi protejarea lor în faţa tiraniei majorităţii.

Hazliu este şi domnul Ponta: domnia-sa, ca jurist bănuiesc, îl îndeamnă pe primul-ministru să nu respecte legea. Să se uite în altă parte. “Nu este, domnule premier, acest subiect o prioritate pentru Romania in acest moment!", scrie preşedintele PSD. Dar dacă nu este o prioritate, de ce trimite scrisori deschise la Palatul Victoria?

Dincolo de situaţia aceasta amară, în care liderul liberalilor vorbeşte ca un naţionalist-securist, iar fostul procuror ajuns la şefia PSD ignoră legea, ceea ce observ cu tristeţe este că USL nu are nici un fel de jenă să se folosească de orice subiect numai şi numai pentru a-şi face campanie. Aşa a respins acordul cu FMI şi (necesarele) măsuri de austeritate. Blochează legislativul doar pentru că se teme că, până la alegerile din noiembrie, nu mai obţine voturile necesare pentru a controla 50% din viitorul parlament. Acum, la Tg Mureş, merge pe o linie ultranaţionalistă şi agită o situaţie care ar putea degenera în conflicte violente. Se simte că şi PSD, dar şi PNL, prin contaminare, nu fac decât să continue politica din 1990 a lui Ion Iliescu. Să nu ne mirăm în ziua în care domnii Ponta, Antonescu şi Antena 3 vor chema minerii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *