Când şi cum ar trebui Băsescu să-l pună premier pe Victor Ponta

Prevederile articolului 89 din Constituţia României sunt clare: "Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură." Nici o literă din aceste prevederi nu poate fi schimbată, altfel există posibilitatea ca decizia de dizolvare a legislativului să fie atacată la Curtea Constituţională. Trebuie ca termenul de 60 de zile să fie respectat şi este obligatoriu să fie îndeplinite toate procedurile de trecere a unui nou executiv prin parlament. Dacă Băsescu şi cei din PDL ar fi de acord să declanşeze anticipatele, Ponta ar avea o bună ocazie să se joace, timp de 60 de zile, de-a primul-ministru, el şi toată trupa lui de băieţi veseli.
Problema de fond este că avem o constituţie proastă. Ar fi trebuit să fie reglementată procedura autodizolvării parlamentului, dar nu mulţi politiceini par să se fi gândit la aşa ceva. O referire la această problemă a existat în raportul comisiei prezidenţiale condusă de Ioan Stranomir şi care a sugerat o serie de modificări la legea fundamentală. “Dizolvarea camerelor, pe tipar francez, a fost evitată, fiind preferată o soluţie care, prin complexitatea ei politică şi constituţională, transformă alegerile înainte de termen într-o imposibilitate legală", scrie în raportul acelei comisii. Raportul a fost însă îngropat de liderii PNL şi PSD sub acuzaţia că ar urmări instaurarea dictaturii lui Traian Băsescu.
Pe de altă parte, aş spune că eu însumi cred din ce în ce mai mult că alegerile anticipate ar fi fost necesare. Mai sunt 11 luni până la termenul firesc al alegerilor şi România este într-un blocaj aproape complet, şi asta într-un an în care zona euro ar putea intra într-o recesiune mai rea decât cea din 2009. USL este în grevă parlamentară, UDMR se pregăteşte să dezerteze şi nu mai acceptă nici o măsură de reformă, iar în PDL se vede o anume disperare, urmată de anarhie şi de manevre contradictorii. Nu se poate să trecem un an întreg prin această atmosferă isterică şi complet contraproductivă. Sunt conştient că mecanismul constituţional de declanşare a anticipatelor este aproape imposibil de pus în aplicare. O altă soluţie care cred că ar da un suflu nou guvernării şi ar putea cel puţin să gestioneze corect România în faţa posibilei crize din UE ar fi o schimbare de guvern, în frunte cu primul-ministru Emil Boc. Ştiu, uşor de spus, greu de făcut: este nevoie de acordul tuturor partidelor din coaliţia majoritară, inclusiv a UDMR, de mobilizarea tuturor parlamentarilor, de o demisie benevolă a lui Boc şi, mai ales, de identificarea unui viitor premier credibil. Aş spune că asta este o sarcină la fel de imposibilă ca şi declanşarea anticipatelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *