Câteva miliarde de dolari desparte Roman Copper Corp de Gold Corporation

Şi culmea, mulţi dintre autorii rândurilor fanteziste sunt jurnalişti.
O minimă cercetarea şi câteva telefoane i-ar fi scutut pe contestatari de căderea în ridicol. În judecata simplă a lor şi Times New Roman e din stârpea Romei, că doar de la Râm ne tragem toţi, nu-i aşa?
Lăsând gluma la o parte, între Roşia Poeni şi Roşia Montană se pare că există doar o singură asemănare: culoare purpurie de la oxizi, ajunsă în numele localităţilor.

Potrivit datelor de pe pagina proprie de internet, Bayfront Capital Partners este un butic de investitii fondat in 2009 si deţinut de cinci investitori, Rob Chalmers, Mike Berry, Mike Curtis, Derek Webb, Joanna Longo, care se ocupă cu servicii de corporate finance şi consultanţă ăn fuziuni şi achiziţii.
Roman Copper are un profit de un milion de dolari canadieni, datorii de un mi¬lion de dolari canadieni şi afaceri de 4 milioane de dolari canadieni. Cam puţin pentru o investiţie de 200,7 mil. de euro în România, ar spune oricine. Dar Ministerul nu a pus condiţii, aşa că poate fi un deschizător de drum pentru un alt investitor.
În spatele proiectului minier de la Roşia Montana stă la vedere gigantul Newmont, al doilea producător mondial de aur, cu un nivel al investiţiilor anual doar într-un singur an în jur de 4 – 4,3 mld. de dolari, conform datelor de pe site.

Conform declaraţiilor lui Sorin Gaman, director în cadrul Ministerului Economiei, la Cupru Min “doar investiţiile curente pentru funcţionare sunt de 60 de milioane de euro, bani pe care statul nu-i are." La acestea se mai adaugă 90 milioane de euro investiţii necesare de mediu, dar care nu sunt prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare.
În con¬tractul de privatizare al Cupru Min, conform declaraţiilor oficialilor români, nu ar exista nicio condiţie privind dezvoltarea Cupru Min. La Roşia Montană, investitorul a cheltuit peste jumătate de miliard de dolari, bani care au ajuns deja în economia României.
Planul de afaceri al proiectului minier de la Roşia Montană prevede beneficii totale de peste 4 miliarde de dolari pentru economia României. Dintre acestia, 1.8 miliarde USD vor intra direct la bugetul de stat, prin dividende, redevenţe precum şi alte taxe şi impozite achitate direct către bugetul statului, local, regional şi naţional.

Contractul de privatizare a Cupru Min nu cere condiţii pentru ecologizarea zonei, spun sursele din minister, compania câştigătoare a licitaţiei din această săptămână având nevoie de avizul de mediu care expiră în toamnă.
În prezent, Cupru Min are 480 de angajaţi şi prelucrează lunar 400 de tone de minereu. La Roşia Montană, fără să existe o mină în faza de operare lucrează aproape 700 de oameni, direct la RMGC sau la operatorii parteneri.
Contractul de privatizare a Cupru Min nu prevede condiţii pentru ecologizarea zonei. Proiectul minier de la Roşia Montană aşteaptă de mai bine de doi ani de zile acordul pentru mediu, deşi investitorul şi-a luat angajamente ferme să respecte toate normele impuse de legislaţia română şi cea europeană în domeniu.
“În con¬tractul de privatizare nu există nicio condiţie privind dezvoltarea Cupru Min. Pot să facă orice acolo, dar nu cred că vine cineva să-şi bată joc de banii daţi. Potrivit unei directive europene, nu se mai pot pune obligaţii pentru cumpărător în contractele de privatizare. În zece zile cred că se vor încheia negocierile. Apoi banii vor fi livraţi într-o singură tranşă la bugetul de stat," a declarat şeful OPSPI, Florin Vlădan.

Spre deosebire de Cupru Min, investitorul de la Roşia Montană este obligat să facă MINERIT şi nu altceva, pentru că de aceea s-a asociat Statul cu firma canadiană Gold Corporation.
Că s-a retras Barrick Gold Corporation din licitaţia pentru Roşia Poeni e poate şi rezultatul sevrajului ecologist.
La ora actuală, Gold Corporation are o valoare de 2,6 miliarde de dolari pe bursa din Toronto. Şi proiectul încă nu a început.
În loc să-şi expoateze raţional resursele, românii se pierd în bârfe, şmenuri, şuşoteli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *