Cauzele unei înfrângeri usturătoare

Campania nu se face cu aroganţă. Măcar în prag de alegeri, politicienii ar trebui să mimeze decenţa şi să lase deoparte aroganţa. Ştiu cazuri de politicieni versaţi care se consideră prea buni pentru a le explica românilor de ce măsuri precum tăierea salariilor şi pensiilor au fost necesare. Care nu înţeleg de ce explicaţii precum: deficitul bugetar nu mai putea fi acoperit, producem mai puţin decât consumăm, mediul privat ţine în spate prea mulţi angajaţi la stat şi pensionari, etc., nu sunt înţelese de cineva care observă cum unii prosperă, în timp ce ei sărăcesc. S-au considerat prea buni pentru a le oferi explicaţii din mai 2010 şi nu au trecut de stadiul în care îşi dau ochii peste cap şi îşi spun: „ Ce ţi-e şi cu oamenii ăştia simpli! Nu înţeleg nimic! Numai dacă ar fi mai elevaţi!”. Nici nu au luat în considerare de a găsi o cale de comunicare cu cei mai „simpli” dintre alegători. Distanţa faţă de oameni şi aroganţa au fost principalele motive care au condus PDL la dezastru politic.

 O bună parte din candidaţii PDL nu au muncit nimic în teritoriu. În condiţiile în care avem colegii uninominale, politicienii ar trebui să înţeleagă că o campanie nu se câştigă doar din birou, prin comunicate de presă, interviuri, apariţii la televizor, afişaj sufocant. Lucrurile sunt ceva mai complicate în ceea ce priveşte un colegiu de senator, mult mai extins, dar pentru Camera Deputaţilor, în condiţiile în care norma de reprezentare este de 70.000 de persoane, întâlnirile zilnice cu oamenii, discuţiile cu ei, de mai multe ori pe zi sunt absolut necesare şi mai ales, au efectul dorit. Nimeni nu spune că dacă aceste lucruri ar fi fost făcute atunci PDL ar fi închis toate colegiile, şi nu USL, dar cu siguranţă scorul ar fi fost mai ridicat cu câteva procente.

 În campanie, se luptă până în ultimul minut. În urmă cu două, trei săptămâni, Vasile Blaga avea o atitudine de resemnare, parcă îl şi deranja campania electorală. Deja începuse să-şi construiască o strategie de apărare şi se pregătea să dea vina pe MRU şi pe constituirea ARD. Altfel, argumente viabile, dar chiar şi aşa, a-ţi plânge de milă în timpul campaniei electorale e cel puţin contraproductiv.

 Electoratul are de regulă o memorie de scurtă durată. Politicienii, cu atât mai mult! Dar măcar ei ar putea să facă un efort să înţeleagă cum e cu lecţia dură pe care românii au dat-o PDL şi să înveţe câte ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *