Ce nu face Victor Ponta pentru liniştea lui Crin Antonescu ?!

Văd însă că în USL a avut efect de turnesol. Nu mă refer asupra lui Crin Antonescu care a rămas consecvent cu sine în reacţii şi declaraţii, dar la Victor Ponta. Care după o primă parte în care a încercat să-şi păstreze aparenţa de partea moderată a USL şi-a dat arama pe faţă probabil în urma unei discuţii avute cu partenerul de alianţă.

Mai întâi lucrurile s-au desfăşurat aşa cum ne-am obişnuit : Victor Ponta a lăudat unele decizii ale premierului, a spus că USL este deschis la dialog cu acesta, Crin Antonescu l-a contrazis printr-o altă declaraţie. Incetul cu încetul, preşedintele PSD « a derapat » spre Crin Antonescu. Si a început să facă tot felul de gesturi care să-i demonstreze liderului PNL cât de loial îi este : a precizat că toate partidele din USL îşi vor trece în statut interdicţia de a colabora cu PDL, a afirmat că Crin Antonescu va fi candidatul USL la preşedinţie şi nu a mai spus că acest aspect va fi decis într-un Congres al PSD aşa cum s-a întâmplat în urmă cu câteva zile, a sugerat că premierul nu este altceva decât o marionetă a PDL şi a preşedintelui Traian Băsescu, de altfel o tehnică preferată a USL în relaţia cu MRU.

Cred că preşedintele PNL se teme de posibilitatea unei apropieri între PSD şi MRU. Si mai ales nu are încredere în Victor Ponta. Nemulţumirea privind discursului preşedintelui PSD de la învestirea guvernului MRU în Parlament a fost atât de mare încât a rezultat conferinţa de presă intempestivă pe care o ştim cu toţii. Si o serie dedeclaraţii nervoase ale lui Crin Antonescu pe aceeaşi temă. Chiar dacă strategia potrivită ar fi fost probabil aceea de a pretinde că nu s-a întâmplat nimic, urmând ca totul să se discute în spatele uşilor închise. Dar, aşa cum am mai spus, preşedintele PNL e consecvent cu el însuşi şi nu acceptă ca PSD să aibă o conduită împăciuitoare.

Aşa că,de dragul menţinerii USL, PSD joacă precum îi cântă liberalii. Victor Ponta ştie că o ruptură a alianţei ar duce în derizoriu toate eforturile de până acum. Şi oricum intuiţia mea este aceea că jocul cumpătat al lui Victor Ponta nu este decât unul de faţadă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *