Ce poate face un şoarece cu şase procente

Cu vreo 31 de mandate parlamentare, şoarecele a reuşit să ciuntească o lege a lustraţiei a cărei unică miză mai era cea a istoriei şi să obţină învăţământ medical în limba maghiară, la Târgu Mureş. Elefantul, în schimb, s-a împiedicat serios în cele 166 de mandate din Legislativ. UDMR, pentru că l-aţi recunoscut în cenuşiul sobru al rozătoarei, are un as în plus. Indiferent de ce se adună pe lângă în structura guvernamentală, ponderea stabilă a Uniunii în opţiunile de vot îi dă drept de veto. Fără mandatele maghiarilor, nici un guvern postdecembrist nu a reuşit prea multe. Cu firave pauze de la putere, UDMR şi-a impus agenda fără grabă, cu o tehnică bine definită. Nu e nimic rău în asta. Vorbim despre o minoritate etnică importantă, dar mai ales disciplinată atunci când vine momentul să îşi definească propriile nevoi.

UDMR este singura formaţiune politică pragmatică, al cărei electorat, indiferent de fisurile din pauzele electorale, votează raţional. E o pildă pentru ce am putea alege, ca societate, dacă am pune între paranteze pasiunile, empatiile, ranchiunile şi, mai ales, oportunismele. Dacă am fi învăţat să gândim şi acţionăm comunitar, nu tribal, am fi reacţionat organic la artificul lustrării procurorilor. Nu a magistraţilor, ci strict a procurorilor sau, în logica autohtonă a personalizării, a Monicăi Macovei. UDMR nu a greşit cu nimic: agenda Uniunii a bifat pălmuirea publică a unuia dintre oponenţii săi. Şoarecele a tropăit mai puţin zgomotos decât elefantul, dar a luat creta în mână atunci când a venit momentul rezultatului. Pentru că, nu-i aşa?, după ce am renunţat la parcurs, ne mirăm că sub linie e altă sumă.

Înfiinţarea unei facultăţi de medicină în limba maghiară nu este, la modul absolut, un lucru rău. E bine, iarăşi bine, să demonstrăm toleranţă etnică şi maturitate socială. Doar că parcursul, bată-l vina, e viciat. Guvernul democrat-liberal nu a făcut proba maturizării, ci a cedat şantajului UDMR. Facultatea în limba maghiară de la Târgu Mureş este strict rezultatul celor 31 de mandate, cât au obţinut maghiarii la ultimul scrutin. Sub linie a apărut un rezultat în lipsa termenilor adunării. Dacă succesul de la Târgu Mureş s-ar fi datorat unor negocieri şi dezbateri publice, dacă s-ar fi auzit şi argumentele, chiar şi fragile, ale celorlalte mandate, respectul datorat mninorităţii maghiare şi maturizarea politică ar fi dovedit. Altminteri, nu ştim cum şi de ce s-a ajuns aici. Nu ştim să folosim în virtutea binelui public 166 de mandate, plus cele aduse de UNPR.

Acum, când a venit momentul adăpostirii, şi când matematica nu mai este de încredere, UDMR stă la tablă şi adună, cu ochii înspre cei doi titani: USL şi PDL. Lângă cine va tropăi mai tare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *