Certej, Oltchim şi brambureala guvernamentală. Dan Diaconescu, aşteptat ca un star

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Mediului să ia măsuri pentru respectarea reglementărilor de mediu în cazul exploataţiei miniere de la Certej, susţinând că problemele sunt generate de fosta guvernare PDL, care "pentru şpagă dă orice". Dar acordul a fost eliberat în iulie a.c. când la guvernare nu se mai aflau pedeliştii. Directoarea ARM –Timiş, Gabriela Lambrino, acuzată acum că a "pactizat cu duşmanii," susţine că dosarul s-a finalizat la Deva în prezenţa Georgetei Barabaş, consiliera Rovanei Plumb, ministrului mediului din acest guvern, în această vară. Mai mult, proiectul de acord de mediu pentru Certej a stat pe site-ul Agenţiei pentru Protecţia Mediului timp de 30 de zile, pentru dezbatere publică, aşa cum prevăd procedurile legislative. Atunci nimeni nu a avut opinii contrare.

Acum, doamna ministru Rovana Plumb susţine că nu a fost informată. Putea singură să deschidă site-ul şi să se documenteze. Sigur că supărarea ajunsă atât de târziu la doamna ministru are alte raţiuni decât cele sentimentale.
Guvernul Ponta nu are o strategie privind exploatarea resurselor minerale şi, în plus, doreşte să obţină şi voturile ecologiştilor. Astfel se explică cererea de anulare a avizului trimisă săptămâna trecută instanţelor de judecată.

Procesul nu va fi câştigat de stat. Mai mult ca sigur. Conform legislaţiei naţionale şi internaţionale, compania care solicită acordul de mediu depune peste un metru cub de documente, cu planuri de management, studii de impact, analize de sol, aer şi subsol, evaluari şi angajamente, în peste 20.000 de pagini. Compania Deva Gold a cheltuit câteva zeci de milioane de dolari pentru întocmirea lor. Niciun judecător nu va dispune anularea acordului doar pe declaraţii politice. Oficialii ANMP au fost în inspecţie la regionala Timiş şi nu au găsit nicio ilegalitate, spun surse din minister.
Atunci, cererea formulată de ANMP şi înaintată Tribunalului Bucureşti pe ce probe se bazează? Poate ar fi interesant pentru opinia publică să afle unde au fost ilegalităţile, în ce constau acestea. Până la publicarea probelor acuzatorilor, senzaţia e că guvernul Ponta nu doreşte investitori serioşi. Scandalul Oltchim a demonstrat cât de "particulari" sunt reprezentanţii statului în privatizare. Din 1990 încoace nu s-a mai văzut aşa un circ.

În timp ce reprezentanţii AVAS îl aşteaptă pe Dan Diaconescu să vină din vacanţă, Deva Gold este scoasă pe tuşă, după ce a primit un document legal.
Principalul investitor, Eldorado Gold Corporation, este o companie minieră canadiană, listată la bursa din Toronto care operează şi în Grecia, Turcia, China, Brazilia. Aceasta a preluat în decembrie 2011 European Goldfields, care deţinea 80% din societatea Deva Gold SA, celelalte 20% din acţiuni fiind deţinute de compania de stat Minvest Deva, cu o sumă de 2,3 miliarde de dolari, plătind 13 dolari pe o acţiune, cu 2,7 dolari mai mult decât valoarea listată la acea vreme, doar pentru că procesul de avizare era pe rol. În aceea perioadă, când au achiziţionat acţiunile European Goldfields, Grecia a emis acordul de mediu şi canadienii nu credeau că procesul de exploatare li se va bloca. Nici acolo, nici în România. Acum, acţiunile s-au prăbuşit copios. Cine va plăti pentru daunele cauzate de decizia eminamente politică din România?

Ne aflăm în situaţia ridicolă de a urmări pe televiziuni aventurierii privatizării, în timp ce investitorii de pe “Strada cu Zid" din New York aşteaptă limpezirea la minte a guvernanţilor.

Dan Diaconescu este aşteptat ca un star de Hollywood. De tot râsul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *