Cine-l poate lăsa pe Crin Antonescu fără funcţia de preşedinte

PSD are câţiva lideri cu greutate care vor să candideze la Președinție şi îi pot încurca liberalului planurile de carieră. Doi dintre ei au ieşit la rampă săptămâna trecută fără ezitări."Poate în 2014 se va face o rocadă, va veni la guvern, nu ştiu, cineva de la liberali şi vine un preşedinte de la PSD", a declarat Adrian Năstase într-un interviu în exclusivitate acordat "Evenimentului zilei". Mircea Geoană a anunţat şi el că ar putea candida în 2014, dacă sondajele de opinie îl vor credita cu şanse.

Marea problemă a şefului liberalilor este că, după alianţa cu PSD, a îndepărtat o mare parte din alegătorii care l-au susţinut în 2009, majoritatea tineri ce împărtăşesc valorile de dreapta. Aceștia l-au lăsat baltă din cauza piruetelor sale doctrinare, astfel că Antonescu a ajuns dependent de voturile de stânga.

Din acest motiv, orice mişcare de trupe în această zonă, orice schismă îi poate dăuna electoral lui Crin Antonescu. O eventuală candidatură a lui Mircea Geoană ar fi o astfel de fractură periculoasă pentru liberal. Cred că fostul şef al PSD are suficiente motive pentru a-şi pune planurile în aplicare. Spre deosebire de Adrian Năstase, care face parte din conducerea colegială a PSD, Geoană este tras pe linie moartă în partid. Este evident că nu va avea loc în guvernul USL condus de Victor Ponta, cu care are o relaţie foarte proastă. Venirea social- democraţilor la guvernare va accentua procesul de marginalizare a sa. Va fi o ţintă facilă pentru premierul Victor Ponta. În schimbul unor privilegii de ordin financiar se vor găsi destui PSD-işti care să-l execute pe Geoană fără prea mult zgomot.

Mircea Geoană nu are prea multe cărţi de jucat în PSD. De aceea, nu cred că va fi o surpriză pentru nimeni dacă va pleca din partid, pentru a putea candida în 2014. Cei care consideră că Geoană este un politician terminat greşesc flagrant. Nu trebuie ignorat faptul că a obţinut cel mai strâns scor într-o competiţie directă cu Traian Băsescu. În mod cert, majoritatea celor peste cinci milioane de voturi pe care le-a adunat în 2009 s-au datorat alipirii de brandul PSD şi maşinăriei electorale a partidului. Nu cred că Mircea Geoană este capabil să repete performanţa, dacă va candida din nou. Asta nu înseamnă că nu poate să rupă o felie importante din voturile lui Crin Antonescu. În 2009, Mircea Geoană a ratat funcţia de preşedinte al României, pentru că Sorin Oprescu a acceptat să candideze. Cele 309.764 de voturi obţinute de primarul general au fost culese din zona electoratului de stânga, deci de la Mircea Geoană. Intrarea acestuia în competiţia prezidenţială din 2014 va avea un efect similar asupra lui Antonescu.

Cine-şi imaginează că vizita la Sorin Ovidiu Vîntu a îndepărtat electoratul de stânga de lângă Mircea Geoană face o analiză eronată. Vizita la"spa"-ul lui SOV a mobilizat alegătorii indecişi, care au pus, în cele din urmă, ştampila pe Traian Băsescu. Majoritatea celor care l-au vrut pe Mircea Geoană preşedinte sunt însă alegători tradiţionali de stânga, insensibili la războiul lui Băsescu cu mogulii. Ei l-au votat pentru a beneficia în continuare de binefacerile statului asistenţial. Meritul incontestabil al lui Geoană a fost acela de a fi convingător în faţa acestor alegători. Din această perspectivă nu trebuie ignorat nici Cristian Diaconescu, care se poziţionează deja drept lider al stângii progresiste şi care are un potenţial real de a fărâmiţa voturile, în detrimentul aceluiași Crin Antonescu.

Nu în ultimul rând, şansele liderului PNL de a deveni preşedinte în 2014 vor fi afectate şi de tandemul cu Victor Ponta. Crin Antonescu va deconta electoral toate deciziile impopulare pe care viitorul premier al României le va lua, dacă, bineînţeles, va ajunge în această funcţie. Este evident că prelungirea perioadei de recesiune economică îl va sili pe Ponta să-şi încalce multe dintre promisiunile excesiv de populiste pe care le-a făcut. Astfel, frustrările sociale generate de prelungirea crizei se vor sparge în capul candidatului Crin Antonescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *