Cine sunt tinerii mânioşi? “DA” la referendumul pentru proiectul de la Roşia Montană e previzibil. Are adversari, o mână de “furioşi ai tastelor”

Încercări de revitalizare a mişcării anarhice de sorginte comunistă au fost vizibile pe străzile New-York-ului cu ocazia acţiunilor de protest “Occupy Wall Street”, a Londrei când noii anarhişti au incendiat magazinele la Madrid, pe străzile Atenei, toate împotriva măsurilor de austeritate ale guvernelor. “Noii furioşi” ai Europei se manifestă turbulent şi lasă sânge pe marile artere ale metropolelor lumii.

Revendicările lor par inspirate din manifestul “The Weathermen” care, în 1969, îndemna nemulţumiţii printr-un celebru manifest la respingerea nonviolenţei, la atac armat împotriva politicilor Statelor Unite şi pleda pentru răsturnarea capitalismului prin forţă pe străzile “țării mamă”. Seamănă, ceva, nu? Amarul lunatic Mihnea Blidariu a strâns sâmbătă la Cluj, în Piaţa Unirii, doar 30 de ecologişti într-un miting de solidaritate cu grecii care protestează contra exploatării miniere de la Halkidiki, făcută de Eldorado Gold. Oricât ai gugăli nu găseşti proteste de anvergură nici în ţara „veşnicelor străzi arzând.” Lumea nu este preocupată de ce se întâmplă în munţi. Plajele rămân la ofertă, soarele străluceşte la fel, turiştii vor umple tavernele şi fiolele de UZO fi-vor răsfirate, asemenea măreţului trecut.

Nu tot ce se spune se şi întâmplă. Şi eu am fost şocat că în apropiere de Halkidiki nu am găsit magica feerie a naturii descrisă de poeţii Arcadiei, acel tărâm de vis a lumii antice. Doar stânci şi mare. Nicio floare. Dar nu am răsturnat mese, nu am protestat că povestitorii antici m-au dus cu vorba. Nici nu am dat dislike pe facebook. Mihnea Blidariu bate şaua ca să priceapă iapa. Pe el îl roade că în Munţii Apuseni se va organiza referendumul pentru începerea mineritului. “Da”-ul exprimat în favoarea proiectului de la Roşia Montană e previzibil. Revenind la „fazării” tinerilor mânioşi de azi, o trecere scurtă prin istorie nu le-ar fi de prisos. Dosarele FBI, dezvăluite recent, confirmă relaţiile dintre Weathermen, Cuba lui Castro și Moscova lui Brejnev. Lideri Weathermen, ca Mark Rudd, au călătorit ilegal la Havana în 1968 pentru a lua parte la antrenamente teroriste.

Acolo taberele constituite de colonelul KGB Vadim Kotchergin educau occidentali despre filozofia marxistă și războaie urbane, notează presa online. Tinerii mânioşi de la noi sunt mai mult likeri de facebook decât protestari. De unde vine vorba că nici de o bătăie în stradă nu sunt capabili. În timpul manifestaţilor de la Bucureşti din iarna acestui an, grecii ne-au luat peste picior. La ei o manifestaţie care se soldează cu mai puţin de 100 de morţi este considerată o demonstraţie paşnică. Cotidianul atenian „Logos” îi acuza pe “furioşii” români de complicitate cu jandarmii: „Protestatarii n-au distrus mai nimic prin centrul Bucureştiului, de parcă erau nişte hippioţi gay care nu aveau chef să-şi strice unghiile.

Cu greu jandarmii lor au ales câţiva protestatari mai drăguţi şi i-au băgat în nişte dube, probabil ca să-i mai fardeze puţin, că arătau ca dracu. ” „În Grecia ies în stradă minim zece mii şi se întorc acasă maxim 8500, asta dacă au noroc! La români abia s-au strâns vreo 1500, ca să ce? Doar ca să scrie PACE cu rujul pe trotuar? Pentru 30 de răniţi şi patru băncuţe rupte erau suficienţi o grecoaică divorțată şi vreo trei copii de şcoală,” explica ironic un ziarist elen publicului care ştie ce e mitul, dar are şi revolta în sânge. Aşa că mâniaţi-vă prin cluburi şi mai lăsaţi străzile că vă faceţi de tot râsul, blidarilor, amari !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *