Claudiu Elwis Săftoiu, sau cum James Bond ajunge preşedinte TVR

Venit pe lume într-o familie modestă din Focşani, în anul 1968, la doar câteva zile de la condamnarea de către Nicolae Ceauşescu a invaziei din Cehoslovacia, parcă pentru a sfida regimul, părinţii i-au dat numele superstarului american Elvis Presley. Tatăl, într-o euforie de context sau matrafoxat de bucuria naşterii copilului, a uitat scrierea corectă a numelui.

Şi aşa a venit pe lume Elwis, cel care a avut steaua norocoasă, numită Traian Băsescu, şi a ajuns vrednic sau nevrednic, Dumnezeu mai ştie cum ( sau mai bine zis, graţie nevestei n.a.), cogeamitea James Bond, mai marele SIE. Şi pentru că nu putea să-şi transforme numele în poreclă a scos porumbelul denunţându-şi propria instituţe pentru ascultarea ilegală a telefoanelor şi s-a trezit dat afară de binefăcătorul său de atunci. Aşa, de voie sau nevoie, a ajuns opozant. A muşcat mâna care l-a făcut om. Cine era Elwis Românul, dacă nu exista Adriana Săftoiu, fosta lui soţie, poreclită “Pufulete" de către preşedinte? Un arhi-nimeni. Nu mai povestesc în ce context adulterin nu a ajuns ambasador la Londra.

Îmi amintesc despre un articol scris pe vremea dărâmării lui Victor Ciorbea. Săftoiu, anonimul jurnalist de la “Evenimentul zilei", condus atunci de maestrul Ion Cristoiu, realiza un interviu prin 1998, cu Traian Băsescu. Întâmplător sau nu, acesta a prefigurat dărâmarea primului guvern ţărănist. Atunci, scriam mai în glumă, oare când a fost racolat tânărul din Focşani, înainte sau după? Nu-mi era clar nici atunci, în 1998, când livra sinteze de presă lui Radu Vasile, tot graţie nevestei, cum de a făcut Armata la Securitate nefiind terist. Sigur că putea fi doar un aspirant. Gurile rele spun că nu se încurcau securiştii cu cei care nu au moacă. Acum, oricum ofiţerii activi nu pot fi desconspiraţi. Aşa prevede Legea Siguranţei Naţionale. O altă lege de organizare a SRTV spune că trebuie să declare pe propria răspundere că nu a colaborat cu Securitatea. Aşteptăm clarificarea. Încă suntem în derută.

După ce proaspătul colonel, vechi manager de presă Andi Lăzescu, a pus pe butuci bugetul TVR, Crin Antonescu îl numeşte pentru funcţia de preşedinte pe fostul şef al SIE. Şi aşa mă gândesc că un alt şef al spionajului românesc, Claudiu Harnagea e mult mai demn. Nu a cerut după “trimiterea la vatră" o nouă demnitate. Acum e analist, o poziţie onorantă şi poate chiar şi onorabilă.
Elwis Claudiu Săftoiu va trebui să dea afară peste o mie de lucrători din TVR. Să vedem cum va da piept cu proba de foc a managmentului. Sau poate că abilităţile sale de James Bond românesc vor scoate din pălărie soluţia salvatoare şi atunci Elwis îşi va transforma numele în renume. Sau se va baza pe vechii săi prieteni, înfipţi prin 2006 la presiunile Adrianei Săftoiu, pe atunci consilier prezidenţial, şi uitaţi prin TVR până azi, Horia Romanescu, director de programe şi Cezar Ion, director Direcţia de Producţii Editoriale. Niciodataă schimbaţi.

Crin Antonescu e un om care ştie să-şi răsplătească toţi traseiştii. Ce mai contează că adevăraţii liberali sunt lăsaţi la vatră.
Aştept reabilitarea Monei Muscă. Măcar ea poate aduna la vot de o mie de ori mai muţi alegători decât pupincriniştii de context. Sau oare Elwis e doar un pretext pentru o nouă restuaraţie a adormiţilor din servicii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *