Confirmă sau nu confirmă premierul desemnat Victor Ponta?

La finalul celor şase luni, va conta doar dacă aceste promisiuni vor fi îndeplinite sau ratate. Orice eşec va fi exagerat şi taxat de mass-media şi de Opoziţie, dar mai ales de către cetăţeni.

Toate acestea, într-un cadru deloc prietenos.Din multe puncte de vedere, Victor Ponta ar trebui să se îngrijoreze mai degrabă de opoziţia pe care o poate face PNL, decât de acţiunile PDL. Care ar trebui să se preocupe la început de păstrarea în partid a propriilor primari,preşedinţi de consilii judeţene, consilieri şi a parlamentarilor. Cum vor reuşi să facă acest lucru care nu a fost posibil nici când erau la Putere rămâne prima şi cea mai importantă provocare a democrat- liberalilor.

Contrele dintre PSD şi PNL deja au început. Dacă Victor Ponta vrea să-i păstreze pe tehnocraţii Leonard Orban şi Cătălin Predoiu la Afaceri Europene şi Justiţie, replica PNL a venit prompt: nu pe locurile noastre, ba noi o preferăm pe Ramona Mănescu pentru Afaceri Europene. PNL ştie corect şi bine că dacă lucrurile nu merg cum trebuie, guvernarea se decontează în dreptul PSD. Crin Antonescu va continua să-şi vadă de visul ajungerii la Cotroceni şi se poate asigura că pe fondul unui eventual climat tensionat al guvernării, niciun alt prezidenţiabil nu se va ridica din rândul membrilor PSD. Cum se spune, va menţine un low-profile,dar nu va ezita să-l taxeze pe Victor Ponta dacă lucrurile nu merg cum trebuie.După numirea miniştrilor, relaţia premierului desemnat cu Traian Băsescu va fi următorul lucru care să-l îngrijoreze. O coabitare instituţională Guvern-Preşedinţie nu-i serveşte liderului PNL care speră la un conflict Victor Ponta- Traian Băsescu.

După trei ani şi jumătate de guvernare PDL,cele şase luni de zile sunt un fel de test-drive pentru USL, în care alianţa social-liberală va trebui să demonstreze că mai merită încă 4 ani. Climatul politic şi economic este complex şi dificil şi USL este din multe puncte de vedere un hipopotam care trebuie să facă o vizită într-un magazin de porţelanuri. Nu numai că vor fi mulţi cei care vor încerca să-i pună piedică, dar şi cele două partide şi un sfert vor fi obligate să demonstreze că îşi pot menţine echilibrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *