Crin Antonescu este noul Victor Ponta

Atunci – năvalnic. Acum – prudent. Atunci – euforic în multe ieşiri. Acum – calculat. Atunci – vocabular pamfletar accentuat. Acum – multă sobrietate în discurs. Atunci – multă improvizaţie. Acum – discurs cu argument atent construite. Atunci – ieşiri hazardate. Acum – tăceri tactice şi moderaţie. Atunci – imaginea unui om imatur. Astăzi – altceva.

Nu trebuie să fi prieten – politic sau de idei – cu domnul Ponta ca să vezi această metamorfoză. Pe de altă parte, schimbarea la faţă a domnului Ponta nu trebuie nici idealizată – politicienii gîndesc (şi) în funcţie de oportunităţi şi, pe cale de consecinţă, joacă sau încearcă să joace cît mai convingători diverse roluri. Fapt e că începutul de an politic îl găseşte pe liderul socialist îmbrăcînd hainele unui rol nou, semnificativ dierit de cele pe care le-a jucap pînă acum un politician mai degrabă înclinat să se joace, iresponsabil, cu imaginea lui Che Guevara decît să îşi gîndească, şi pentru pasul 2 sau 3, anumite ieşiri publice.

Sigur, e important de aflat care sînt resorturile acestei schimbări – dar cred că e prematur să le presupunem acum. Probabil că săptămînile care vor urma ne vor da mai multe detalii în această privinţă. Putem face însă o observaţie punctuală şi importantă pentru competiţia politică: raporturile de forţă şi perspectiva de evoluţie politică par deja să se fi schimbat la vîrful USL. Dacă, pînă acum, Crin Antonescu părea să fie, călărind şi un val uşor mai înalt de încredere şi simpatie publică decît preşedintele PSD, vioara întîi a USL, de cîteva săptămîni, potenţialul de evoluţie al liderului PNL e în scădere dramatică, în vreme ce perspectiva de evoluţie a lui Victor Ponta e în creştere.

Urmăriţi cu atenţie cum se (re)poziţionează Victor Ponta şi cum îl împinge la colţ pe Crin Antonescu, determinîndu-l pe acesta să adopte o poziţie mereu reactivă, pigmentată copios cu multe momente de delir oratoric, semn al unei confuzii tactice şi strategice de profunzime! Urmăriţi asta cu atenţie şi veţi înţelege de ce, în cîteva săptămîni practic, Crin Antonescu a devenit noul Victor Ponta. Adica: un politician infantil şi imatur! Aceasta, desigur, pe lîngă celelalte pietre de moară pe care le trage după sine domnul Antonescu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *