Cum a ajuns Crin Antonescu purtătorul de cuvânt al lui Victor Ponta

Altfel nu pot să descriu un moment în care Victor Ponta a negat că a primit oferta de a prelua postul de premier, care a determinat publicarea stenogramelor şedinţei şi care îi infirmă spusele fără drept de apel.

Cred că Victor Ponta nu a reacţionat cum trebuie şi s-a pripit în acest punct. Înţeleg că a fost luat prin surprindere în momentul în care s-a pus problema să fie desemnat premier. Dar chiar şi aşa faptul că propunerea a fost practic refuzată, ridică două mari probleme pentru preşedintele PSD.
Una ţine de credibilitate. La cât de des foloseşte cuvintele: "Când o să fiu eu premier…", Victor Ponta ar fi trebuit să fie gata oricând să preia funcţia. Ori prin faptul că a refuzat oferta, electoratul nu vede altceva decât un alt politician necredibil,care una spune, alta face.

În al doilea rând, este vorba despre raporturile de putere din interiorul USL. Ce s-a văzut conform stenogramelor şedinţei a fost un Victor Ponta aflat sub influenţa lui Crin Antonescu. Şi care răspunde şi în locul său. Pentru că adevărul e că este mai ales în interesul liderului PNL ca PSD să rămână în opoziţie. Dacă Victor Ponta ar deveni premier atunci preşedintele PSD ar deveni liderul incontestabil al opoziţiei. Şi dacă majoritatea guvernamentală ar fi formată cu ajutorul PNL, atunci datorită disputelor inerente rezultate din coabitarea guvernamentală cu PSD, şansele ca Crin Antonescu să spere la o susţinere a social-democraţilor pentru prezidenţiale scad la 0. Chiar şi aşa în opoziţie,când totul ar trebui să decurgă liniştit, cele două partide deja dau semne că se îndreaptă spre o despărţire certă. Numai momentul contează.

Este clar că USL nu îşi doreşte de fapt să preia puterea. Ci doar să zgâlţâie actualul guvern. Preferă un foarte ciudat protest parlamentar în locul depunerii unei moţiuni de cenzură, de exemplu. Preferă doar să critice Puterea decât să încerce să îi ia locul. De ce? Pentru că USL pur şi simplu nu vrea cu adevărat să guverneze într-un context economic deosebit de dificil şi să-şi asume inerente pierderi electorale. Nu cred că nu văd ceea ce se întâmplă peste tot în Europa unde Opoziţia a ajuns la putere: în ciuda promisiunilor din campanie, nimeni nu a venit cu soluţia miraculoasă a unei salvări economice. Şi toţi plătesc momentan mari costuri electorale.

Ceea ce speră USL este ca până în toamnă situaţia economică la nivel european să se amelioreze simţitor. Dacă nu, după cum se vede, sunt convins că nu o să fie nicio tragedie pentru Crin Antonescu şi Victor Ponta dacă vor mai rămâne împreună în opoziţie încă o vreme. Mai ales că aceasta este o posibilitate demnă de a fi luată în considerare atunci când USL nu va obţine 50% la alegerile generale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *