Oile lui Becali, în pelerinaj spre Mișcarea Populară

Cam aşa îmi imaginez că ar suna cântecelul bucuriei fredonat de Becali, după parafarea alianţei cu PDL, la Capitală. În realitate, probabil că a pus tot CD-ul cu “Fericirile". Altfel, s-ar pripi. Liderul PNG mai are de numărat multe oi, până să-şi încheie pelerinajul spre Mişcarea Populară, un soi de Mecca partidelor mici.

Chiar dacă cele două formaţiuni împart de patru ani majoritatea în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, nu era exclus ca Becali să schimbe taberele. Se ştie doar cât e de altruist. În 2009, i-a întins o mână de ajutor lui Geoană şi s-a ars până la cot, fiind cercetat de DNA în dosarul "Sponsori pentru PSD".
Senzaţional nu este faptul că finanţatorul Stelei luptă la locale de partea PDL-ului. Dar felul în care o face, da. “Războinicul luminii" pare gata să slujească celei mai importante organizaţii a Puterii ca un soldat protocaliu de rând. Sau ca o oaie blândă, obedientă. "Nu mai pot să fiu chiar Becali ăla pe care îl ştiaţi până acum, pentru că nu mai sunt eu comandantul", a mărturisit europarlamentarul.

După discursul lui Becali, n-am nici o îndoială că barosanul din Pipera aştepta invitaţia democraţilor cu cele 3 procente aranjate pe o farfurie. Cu model, să pară mai multe.
"Să fii fraier să nu-l atragi pe Becali", a spus cât a putut el de flegmatic. Mima demnitatea, aşa cum fac ţăranii în preajma celor cu ştaif. N-a reuşit nici acum să se înveţe cu lumea bună. Tot încercând să nu pară vreun copil de suflet al PDL-ului, omul de afaceri a dat cu oiştea în gard (rămânem în câmpul lexical !). I s-a căşunat pe "cititorii de cărţi", pe care "nu-i ascultă nimeni" , Cristian Preda şi Paleologu. Între două glume ciobăneşti la adresa colegului din PE şi a "rârâitului", liderul PNG a periat o scamă de pe haina lui Băsescu. Preşedintele, crede Becali, "cunoaşte politică", e "un animal politic".

Aici, Becali a dat dovadă de o spontaneitate gândită. S-a descărcat pe cine trebuia. Oamenii de care depinde intrarea lui în viitoarea coaliţie electorală de dreapta au fost ocoliţi. În zadar l-a muştruluit Sulfina Barbu, că a jignit "doi lideri importanţi ai partidului". Are şi Becali internet în Pipera. Oaierles. Sigur a văzut cum, cele mai multe dintre propunerile lui Cristian Preda rămân la stadiul de postări pe blog. Nu-l bagă nimeni în seamă. Cât despre Paleologu, nu deşteptăciunea lui l-a enervat pe Becali, ci aerul aristocratic, de familie bună. Îl face să se simtă inferior.
Nici nu s-a născut bine coaliţia, că Becali se comportă deja ca unul dintre privilegiaţii participanţi la Mişcarea Populară. Dinspre PDL i se comunică subtil că nu este cazul. În cursa pentru şefia Capitalei, PNG-ul e o vuvuzelă bună de băgat în urechea lui Oprescu, dar în poza de final n-are ce căuta. Cooptarea lui ar spulbera dintr-un foc cele patru procente aduse democrat-liberalilor de numirea lui Ungureanu.

În fond, se numeşte Mişcarea Populară, nu Instigare la Incultură. Dacă totuşi vom trăi s-o vedem şi pe asta, în loc de felicitări, mai potrivit mi s-ar părea să-i spunem …" Credinţa ta te-a salvat" (Luca 18,35-43) !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *