Cum poate câştiga Moldova războiul de imagine româno-rus

Şi pare o ţintă de bun simţ când România îşi propune să treacă pe primul loc. Totuşi, disputa de orgolii a doi vecini nu poate să ajute cea mai săracă ţară a Europei în drumul spre prosperitate. Însă complicitatea tăcută poate.

Enormul avantaj al Moldovei este dubla apartenenţă la tratatele de liber schimb CSI, al fostului bloc sovietic şi CEFTA, al candidaţilor la UE. Ambele tratate oferă regim preferenţial la taxele vamale cu Federaţia Rusă respectiv Uniunea Europeană. Şi niciunul nu poate stopa decât în mică măsură folosirea Republicii Moldova ca placă turnantă pentru tranzitul mărfurilor între cele două blocuri economice. Eventual şi preferabil după o etapă intermediară de prelucrare, mai mult sau mai puţin formală. Pentru asta e nevoie de mult mai multă flexibilitate vamală din partea României, statutată oficial, în limita rigorilor UE, dar fără a mai fi nevoie de "ungerea individuală a fiecărei rotiţe".

Relaţiile economice încă strânse dintre Moldova şi Rusia demonstrează că încă există oameni în stare să deschidă uşi, oameni pe care România nu-i are şi – să nu ne amăgim – nu prea i-a avut niciodată. Apropierea Moldovei de România poate deschide uşile şi în sens opus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *