Cum va face diferența Victor Ponta ? Deocamdată sună ca Boc IV

Anumite măsuri de austeritate deja au început să fie aplicate. Bugetarii nu vor primi nici în 2013 tichete de masă, de vacanţă sau tichete- cadou, angajările în sistemul public au fost îngheţate, taxele şi impozitele locale urmează să fie mărite cu până la 16%. Acordarea de cupoane sociale pentru educaţie, destinate preşcolarilor din familii cu venituri mici a fost amânată, la fel ca şi acordarea a 500 euro pentru educaţia permanentă a fiecărui nou-născut. În plus, Educaţia nu va primi 6% din PIB aşa cum era prevăzut şi termenul de la care trebuie asigurată finanţarea de bază în învăţământul preuniversitar particular şi confesional acreditat a fost de asemenea amânat. Nu în ultimul rând, sporurile acordate angajaţilor din companiile de stat vor fi tăiate.


Anul 2013 se anunţă a fi deosebit de dificil. Cel mai probabil, România va încheia un nou acord cu FMI, în condiţiile în care trebuie să plătească şi alte datorii către Fond. Regionalizarea va fi o altă provocare. Cel puţin pe hârtie există voinţă politică pentru îndeplinirea acestui obiectiv anunţat de premier, dar în ce măsură vor fi dispuşi cei cu putere de decizie să pună în practică această ţintă rămâne de văzut. Restructurarea ministerelor şi a companiilor de stat este un alt subiect dificil. În condiţiile în care ministere întregi au fost create pentru a satisface clientela PSD şi PNL, deja instalată confortabil, efortul de a-i da jos nu va fi lipsit de costuri politice. Privatizările unor companii de stat precum Oltchim, CupruMin, Poşta Română vor fi alte pietre de încercare.

 

Atitudinea de prudenţă economică a premierului este corectă. Dar pentru structura politică pe care o conduce nu este lipsită de costuri. În condiţiile în care ai câştigat alegerile cu un scor zdrobitor blamând fără încetare fosta Putere pentru măsurile de austeritate asumate să recurgi la aceleaşi măsuri economice pe care le criticai atunci când erai în Opoziţie se poate dovedi sinucigaş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *