De ce ar trebui Traian să-i trimită lui Crin un buchet de flori

Meleşcanu, fost membru al consiliului de administraţie al Rompetrol, era perceput ca fiind un apropiat al mogulului de la Adevărul. În consecinţă, Antonescu i-a propus lui Ponta să facă un schimb: PNL renunţă la candidatura la preşedinţia CJ Prahova, dar primeşte Buzăul. Prahova fiind unul din cele mai bogate judeţe din ţară, liderii PSD au acceptat fericiţi acest troc.
Una peste alta, Crin Antonescu a cedat PSD un judeţ relativ prosper doar pentru că-l suspecta pe potenţialul candidat liberal că nu-i este 100% fidel. Meleşcanu, de obicei un personaj prudent şi conformist cu şefii, s-a supărat şi a început să iasă din linia oficială a PNL, inclusiv într-un interviu acordat Evenimentului Zilei, în care afirma că "o coabitare cu Traian Băsescu nu este imposibilă". Câteva ore după apariţia acestui interviu, Mihai Voicu îi arăta lui Meleşcanu uşa: "Oricine poate considera că poate să coabiteze cu Băsescu, însă dacă doreşte să facă acest lucru, trebuie s-o facă din afara PNL."
Ceea ce vreau să arăt cu aceste fapte este că, dacă Antonescu nu-l împingea pe Meleşcanu în afara PNL, Băsescu probabil că nu ar fi avut azi un candidat atât de bun la şefia SIE. Spun "atât de bun" nu pentru că aş fi uitat trecutul domnului Meleşcanu în diplomaţia ceauşistă, ci pentru că actualul şef al statului are din nou un argument puternic în faţa celor care-l acuză de dictatură. Ambele servicii secrete sunt conduse de oamenii USL. Cine mai poate vorbi în aceste condiţii despre suspiciunile că SRI sau SIE ar face poliţie politică?
Numirea lui Meleşcanu la SIE mai rezolvă o problemă: opoziţia rămâne fără un om în Senat, iar puterea are un vot în plus.

S-ar fi întâmplat toate acestea dacă Crin Antonescu nu se lăsa condus de instincte primare şi-l lăsa pe senatorul PNL să candideze la Prahova? După opinia mea, era destul de posibil ca Meleşcanu să fi preferat un post liniştit, de patru ani, la preşedinţia CJ Prahova, cu mare şanse să fie reales în 2016, în locul unei funcţii în care depinde 100% de mandatul, mai lung sau mai scurt, al lui Traian Băsescu. În orice caz, sunt sigur că dacă Meleşcanu nu era marginalizat în PNL, şeful statului nu i-ar fi oferit şefia SIE.

Trăgând linia, eu cred că Palatul Cotroceni i-ar putea trimite un buchet mare de flori simpaticului lider al PNL…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *