De ce cred că aurul de la Roşia Montană trebuie exploatat. Acum.

Îmi dau seama de problemele ecologice uriaşe generate de o exploatare de suprafaţă. Dar cred că soluţia ca RMGC să fie obligată să facă o asigurare care să acopere costurile unui dezastru ecologic este rezonabilă. În plus, în câţiva ani de la pornirea exploatării, compania va face un depozit substanţial care va fi folosit la refacerea zonei în momentul în care mina va fi închisă. Nu ştiu dacă toate riscurile sunt astfel acoperite, dar sunt destul de convins că, urmare a puternicei presiuni publice, autorităţile sunt mult mai atente în acest caz decât în multe alte situaţii.

O lozincă pe care o aud în ultima vreme şi cu care nu sunt de acord este că statul român ar fi trebuit să exploateze această resursă. Nu cred nici o clipă că acest stat ar fi un administrator mai bun decât un agent privat, că beneficiile care ajung la cetăţeni ar fi fost mai mari şi că riscurile ecologice ar fi fost mai mici. Eu unul nu ştiu nici o companie de stat din România care să fie altceva decât o vacă de muls pentru clientela partidelor. Dacă cineva are un contraexemplu, aştept să mi-l spună şi mie. Mă uit la Hidrolelectrica şi ceea ce văd sunt directori incompetenţi, numiţi politic şi o resursă uriaşă sifonată fără ruşine către un grup de interese care a acumulat averi fabuloase. Asta se întâmpla şi la Petrom înainte de privatizare. Acum, compania are un profit uriaş de care contribuabilii români beneficiază pe de o parte pentru că sunt acţionari la Petrom, iar pe de altă parte pentru că firma îşi plăteşte impozitul pe profit. Nu fetişizez proprietatea privată, nu spun că nu există corupţie şi în această zonă, dar cu siguranţă este mai mică decât la stat.
În sfârşit, contractul cu RMGC a fost încheiat acum peste zece ani. Nu este acceptabil ca, în tot acest timp, să nu se ia o decizie privind începerea sau nu a exploatării. Cineva trebuie să-şi asume să spună: avem sau nu avem suficiente garanţii în legătură cu această exploatare. Sau, dacă există probe că acordul a fost încheiat prin acte de corupţie, să-l anuleze, să-şi asume riscul unui proces cu RMGC şi să dea licenţa altcuiva.

Nu am pretenţia că aş şti şi aş avea o rezolvare pentru toate problemele de la Roşia Montana. În plus, deşi sunt un liberal de dreapta, asta nu înseamnă că ignor problemele ecologice. Opinia mea este că ele pot fi rezolvate şi nu trebuie să blocheze demararea investiţiei. Ceea ce susţin eu este ca această resursă uriaşă să fie exploatată, indiferent de către cine, iar un procent cât mai mare să ajungă şi la cetăţenii români (nu neapărat prin intermediul statului).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *