De ce Curtea Constituţională încă mai poate schimba regulile jocului

 Una dintre ele vizează inclusiv funcţia de preşedinte interimar a României. Vasile Blaga şi Roberta Anastase au atacat deciziile de revocare din funcţie la Curtea Constituţională, iar CCR va da un verdict mâine. Curtea poate să decidă de exemplu, că nu Crin Antonescu îndeplineşte funcţia de preşedinte interimar, ci Vasile Blaga. Asta pentru că schimbarea conducerii Camerei Deputaţilor şi Senatului s-a făcut prin încălcări flagrante ale legii. Potrivit regulamentelor celor două Camere, numai grupul parlamentar care a propus preşedintele Camerei Deputaţilor sau a Senatului poate să ceară schimbarea acestuia. În plus, convocarea sesiunii extraordinare pentru schimbarea Preşedinţilor celor două Camere încalcă articolul 66 din Constituţie care prevede că în sesiunea extraordinară „convocarea Camerelor se face de către preşedinţii acestora”. Mai mult, în ceea ce o priveşte pe Roberta Anastase, motivul revocării frizează ridicolul: a fost acuzată că a condus o şedinţă pe care de fapt nu a condus-o! În plus, Ioan Oltean a recunoscut că el a fost cel care a condus şedinţa cu pricina.

Nu în ultimul rând, PDL a atacat în contencios administrativ ordonanţa de urgenţă care modifica Legea de funcţionare a CCR şi care limita atribuţiile Curţii. Or, articolul 115 din Constituţie precizează foarte clar că ordonanţele de urgenţă "nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică. "

Tot sub incidenţa articolului 115 din Constituţie( afectarea drepturilor electorale) s-ar afla şi ordonanţa de urgenţă care priveşte Legea Referendumului şi care stabileşte că preşedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor participanţi. Înainte de modificare, preşedintele era demis la referendum cu 50% plus unu din numărul alegătorilor înscrişi pe liste.

CCR va discuta azi sesizările PDL privind neconstituționalitatea modificărilor aduse de guvern legilor de organizare a referendumului și de organizare și funcționare a CCR. Orice se poate întâmpla. După cum am scris mai sus, Curtea Constituţională poate decide că revocarea lui Vasile Blaga s-a făcut prin încălcarea Constituţiei, iar numirea lui Crin Antonescu în fruntea Senatului poate fi lovită de nulitate. Asta schimbă total regulile jocului şi chiar dacă în mod normal, după cum au dovedit, USL nu s-ar plafona de aceste hotărâri, Occidentul stă cu ochii pe noi. Şi asta ar putea să intereseze actuala Putere !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *