De ce decomasarea alegerilor e o veste bună pentru (aproape) toată lumea

În primul rând, presiunea socială privind o demisie a guvernului şi convocarea de alegeri anticipate se diluează simţitor. Este o concesie neintenţionată care este acordată străzii. Cele 10 luni în care trebuia să aşteptăm până la alegeri s-au transformat în 4. Opoziţia la rândul ei rămâne fără un punct de presiune important pentru că principala lor solicitare viza organizarea mai rapidă de alegeri. Chiar dacă s-ar fi ajuns la momentul anticipatelor, votul nu ar fi putut fi organizat mai devreme de luna mai.

Cel mai probabil subiectul privind organizarea de alegeri preliminare în cadrul USL va fi abandonat, pentru că timpul este foarte scurt. Din perspectiva mea, aceasta ar fi decizia cea mai fericită pentru opoziţie. Impunerea unei alte modalităţi de selecţie, după ce au fost deja stabilite nominalizările prin sondaje locale ar duce la noi dispute dificil de a fi calmate într-o perioadă aşa scurtă. Şi aşa mitingul USL sau subiectul demisiilor în bloc, încă nefinalizat, a zguduit suficient relaţia dintre PNL şi PSD, sau chiar între cei doi lideri la început de an.

Dacă vă amintiţi însă, sistemul de vot va fi cel într-un singur tur. Lege trecută în vara lui 2011 prin Parlament prin largul concurs al PDL şi PSD, dar cu opoziţia PNL. Alianţa formată ad-hoc în legislativ e simplu de justificat din perspectiva PSD: acest sistem de vot maximizează şansele de a fi reales ale primarului aflat în funcţie. Ori, atât aşteaptă PSD, care în comparaţie cu PNL are cu aproximativ 400 mai mulţi primari. Ba mai mult, de dragul de a respecta pe hârtie principiul parităţii, PNL a acceptat să-şi impună candidaţi în oraşe unde şansele de a câştiga sunt limitate. Astfel, că între alegerile locale şi cele parlamentare, PSD poate găsi suflul necesar pentru a cere mai mult de la PNL prin prisma rezultatelor obţinute.

Însă, indiferent care ar fi rezultatul alegerilor locale, miza cea mare o reprezintă cele generale din noiembrie. Partidele vor avea timp să-şi calibreze strategiile şi după caz să se mobilizeze sau să nu ştie să profite de conjuctura creată.

Cele care ies indiscutabil în pierdere sunt partidele neparlamentare. Aşa cum am mai spus, protestele din ţară creează premisele favorabile pentru coagularea unei noi formaţiuni, fie că este vorba de partidul lui Mircea Geoană, o mişcare de tip Noua Republică sau partidul lui Dan Diaconescu, timpul de închegare a unor structuri teritoriale şi de creştere a notorietăţii este limitat. Localele sunt un fel de etapă de calificare pe care astfel de formaţiuni riscă să le rateze din start.

Din perspectiva PDL, la gradul de nemulţumire din ţară, suprapunerea alegerilor generale peste cele locale mai degrabă ar fi afectat rezultatul localelor, unde votul politic e mult mai diluat şi omul contează, decât în sens invers, primarii să fie o forţă de tracţiune pentru candidaţii pentru Parlament. PDL poate avea rezultate mulţumitoare care să constituie ulterior o bază pentru legislativele din noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *