De ce l-a părăsit Victor Ponta pe Crin Antonescu ?

Inţeleg din reacţiile pe care le-am văzut, că lumea este surprinsă. Un parlamentar al puterii, spunea însă, că este surprins că aşa târziu au apărut acest gen de proteste în România. Tind să înclin mai degrabă spre a doua variantă. Ieri, s-au cristalizat clar câteva grupuri distincte, de interese, dacă vreţi, participante la manifestaţii. Din start vreau să precizez un lucru: starea de nemulţumire de la nivelul oamenilor, în urma măsurilor de austeritate, este profundă, dar (ca de obicei) nu are legătură cu alianţa politicienilor cu galeriile de fotbal.

Un prieten îmi spunea că azi, urmărind televiziunile de ştiri, parcă se uita la GSP Tv sau DIGISport. Protestele de duminică au semănat mai ales cu răfuielile dintre jandarmi şi diferite galerii, după meciuri. La care s-au adăugat din ce în ce mai multe date că politicienii opoziţiei nu sunt atât de străini de revoltele de stradă. Membrii ai PSD au apărut drept lideri ai manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti şi în Iaşi, liberalul Relu Fenechiu, i-a chemat direct, prin sms, pe membrii ai PNL la proteste, iar miezul protestului a fost susţinut de galeria echipei de fotbal locale, Poli Iaşi. În ţară, rândurile au fost îngroşate de organizaţiile de revoluţionari, nemulţumite că au rămas recent văduvite de generozitatea fostelor regimuri.

Crin Antonescu şi-a continuat partitura de primadonă a Opoziţiei din ultimele zile. Nerăbdător să profite de oportunitatea pe care protestele recente indiscutabil i-o oferă, a făcut o serie de paşi greşiţi care vor deveni şi mai apăsaţi în zilele ce urmează. Cred că mesajele dese şi politice se pot întoarce uşor împotriva sa. Observ că este singur, deşi în general este însoţit de camaradul său , Victor Ponta, care de data asta a fost mult mai discret. Mesajele sale au vizat în mare parte, doar tema sănătăţii, subiect mult mai apropiat de sufletul electoratului social-democrat. Apelul făcut de Crin Antonescu către membrii de partid de a se alătura protestului, m-a trimis cu gândul la momentul în care Ion Iliescu, a chemat « forţele democratice » în ajutor, în Bucureşti la începutul anilor 1990, dar era doar o imagine… În continuare, se va merge probabil pe ideea că alegerile anticipate sunt fundamentate de existenţa unei mişcări populare de susţinere.

Acum, când spiritele sunt atât de încinse, o doză de prudenţă n-ar strica. USL ar ieşi mai avantajat din toată această afacere, dacă ar fi discret. Din cauza lui Crin Antonescu, în mod special, acest lucru nu se va întâmpla. Apelurile lui Crin Antonescu către membrii PNL în timp ce promite măsuri radicale, nu numai că politizează şi decredibilizează protestele, dar în cazul în care se apropie prea mult, există riscul să fie dur respinse de public. Pentru că este clar că protestele organizate nu numai în România, dar oriunde în lume, nu resping doar guvernele în funcţie, dar orice înseamnă prea multă politică la această oră. Iar politica îndepărtează oamenii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *