De ce nu îi convine lui Crin Antonescu votul uninominal „pur”

Preşedintele PNL nu s-a putut însă abţine să critice sistemul de vot utilizat pentru actualele alegeri locale: primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene sunt aleşi într-un singur tur, situaţie care îi avantajează pe primarii în funcţie. După cum s-a tot spus, în USL, cei avantajaţi de acest sistem de vot sunt social-democraţii care au mai bine de două ori mai mulţi primari decât PNL. Iar în câteva dintre marile oraşe, unde au fost nominalizaţi candidaţi ai PNL pentru alegerile locale sunt slabe şanse ca liberalii să câştige ceva.

Prin urmare, rezultatul de la alegerile locale, care va confirma un PSD întărit şi mai puternic în raport cu PNL, poate conduce la renegocierea raporturilor din interiorul USL. Victor Ponta poate spune, flancat de Ion Iliescu & Co, că paritatea nu se mai aplică la alegerile legislative. Ba mai mult, fiecare partid îşi poate propune proprii candidaţi în colegii.

În acest caz, Crin Antonescu ar trebui să-şi pună speranţa în contestarea PDL la Curtea Constituţională a votului uninominal "pur". Pentru că altfel nu are de ales decât să-şi spună speranţa în loialitatea PSD. Concept rar spre deloc întâlnit în politică!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *