De ce pierde PNL în urma „tratatului de la Murighiol”

În total, creaţia Voiculescu- Antonescu şi anume, Alianţa de Centru- Dreapta a primit 206 locuri. Cu 21 de colegii, PC este adevăratul beneficiar al „tratatului de la Murighiol”. În contextul în care, la ora actuală, PC are şase parlamentari, atunci poate la fel de bine să spere că din toamnă va avea grupuri parlamentare proprii. Şi cu un Parlament care se anunţă că va cuprinde substanţial mai multe formaţiuni decât acum, atunci PC nu va avea numai un trust de presă, dar şi putere de negociere în Parlament.

 Pe de altă parte, PNL pierde nu doar datorită renunţării la principiul parităţii şi pentru că îşi împarte locurile cu PC, dar cel mai probabil şi datorită sistemului electoral. Deşi în urmă cu patru ani liberalii au fost beneficiarii acestui sistem, atunci lucrurile se pot schimba radical acum. Potrivit negocierilor din USL, cu mici excepţii, PSD şi PNL îşi vor păstra colegiile câştigate în 2008. Atunci, PSD a obţinut în jur de 34% din mandate, iar PNL, doar 19%. De aceea, la final PSD poate obţine oricum, consistent mai multe mandate decât PNL. În plus, colegiile unde au câştigat social-democraţii au fost unele mari, iar liberalii au câştigat mai degrabă în colegii mici. Deci, acolo unde nu se câştigă un colegiu cu 50% plus unu, colegiile liberalilor intră la redistribuire şi pot fi pierdute în favoarea ARD.

 Din punctul meu de vedere, partea interesantă de abia acum începe pentru Crin Antonescu şi pentru PNL. Asta pentru că oamenii care vor candida pe liste nu au fost încă stabiliţi. Sunt tare curios să văd ce colegii neeligibile va alege pentru cei care nu se fac preş în faţa sa sau pe cine va plasa în sectorul 6 sau sectorul 1.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *