De ce s-a comportat Crin Antonescu ca o precupeaţă?

Nu ştiu cum aţi perceput voi toate declaraţiile venite din partea Opoziţiei, dar din câte s-a văzut în presă, acestea nu vizau acordul interguvernamental de la Bruxelles. Adică tocmai motivul declarat al consultărilor de la Cotroceni. Impresia creată a fost aceea că USL a încercat să atragă atenţia asupra oricărui alt subiect: corupţia, sistemul clientelar, statul social, tonul şi forma discuţiilor din spatele uşilor închise. Iar în privinţa temei amendării Constituţiei pentru introducerea "regulii de aur" discutată la Consiliul de săptămâna trecută, Victor Ponta şi Crin Antonescu au susţinut doar că dacă nu vin suficienţi oameni la urne, nu se ştie cine îşi va asuma răspunderea pentru eşecul referendumului. O abordare corectă pe acest subiect, pe care mi-aş fi dorit să o regăsesc şi în declaraţiile de final.

Cu această excepţie, din ce s-a văzut, PSD şi PNL au vorbit despre orice altceva decât subiectul modificării legii fundamentale pentru implementarea deciziilor din acordul de guvernanţă fiscală. Transcriu mai jos, principalele declaraţii ale liderilor USL de ieri, după finalizarea discuţiilor cu preşedintele, aşa cum au apărut în presă:

"N-a dat mâna cu noi, s-a răstit la noi, e un om supărat pe toată lumea. Faptul că e atât de nervos şi nu se poate stăpâni (…) E ingrijorător că omul ăsta ia decizii pentru noi toţi."Victor Ponta.
"Patronaţi o armată de hoţi şi corupţi. Ce este eficient în statul lui Băsescu, filajul şi propaganda? Când începe austeritatea şi pentru clienţii puterii?" Crin Antonescu.
« Eu am mai fost la consultări cu domnia sa. E un preşedinte obosit,nervos, plictisit. Cred că nu avea niciun chef de dialog cu nimeni, nu doar cunoi. Am avut şi un schimb de replici neplăcute". Victor Ponta.
« Lasă că ştiţi dumneavoastră (n.a. unde mergem), că îi trimiteţi pe ăia să ne fileze". CrinAntonescu.

Această prezentare a întâlnirii de la Cotroceni a fost continuată la talk-show-uri, cu amănunte mult mai suculente, numai bune de indignat pensionarii şi activiştii de partid, mai slabi în simţire.

Ce l-a determinat pe Crin Antonescu să sune în emisiunea lui Ion Cristoiu şi să-i certe pe cei din studio pentru faptul că remarcau abordarea uşor bulevardieră a întâlnirii de la Cotroceni? Asta m-a întrebat şi Ion Cristoiu aseară. Eu am două explicaţii, legate între ele. În primul rând, datorită (sau din cauza, în funcţie de opţiunea politică a cititorului) asocierii cu Victor Ponta, USL a devenit corpul unui siamez cu ambele căpăţâni pe partea stângă. Ceea ce era de aşteptat, numai Crin Antonescu fiind luat prin surprindere de deplasarea sa rapidă de la Dreapta la Stânga, de-a ajuns să semene mai mult cu Titel Petrescu decât cu vreunul dintre Brătieni. A doua posibilă explicaţie este legată de fondul întâlnirii de la Palat. Crin Antonescu a înţeles mult mai repede decât Victor Ponta că abordarea tabloidă a acordului de la Bruxelles îi împinge spre periferia dezbaterii politice, din care nimeni nu a înţeles dacă PNL este de acord, sau împotrivă, dacă poziţia liberalilor este identică cu cea a social-democraţilor, dacă au alte sugestii economice.

Ion Cristoiu bănuia chiar că Traian Băsescu s-ar fi înţeles cu Victor Ponta. Eu nu cred în această variantă, dar poate că liderul PNL, crede. Sunt convins căorice politician cu experienţă de o săptămână ştie că nu contează ceea ce facisau ceea ce spui, ci ceea ce se vede că faci sau spui…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *