De ce trebuie să-i mulţumească Crin Antonescu lui Mihai Răzvan Ungureanu

Mihai Răzvan Ungureanu este, până într-un punct, un fel de Theodor Stolojan al anilor 1990. Ca şi Stolojan, MRU a fost numit în funcţie într-un context economic dificil (în 1991, de exemplu, băncile de stat erau aproape în faliment). Mandatul părea la început clar plasat în timp:până la alegeri. Totul se rupe aici, pentru că atât premierul, cât şi preşedintele şi-au manifestat interesul pentru menţinerea MRU la conducerea guvernului şi după alegerile din noiembrie.

Crin Antonescu nu a comentat nimic legat de dorinţa lui MRU de a rămâne premier şi după alegerile din noiembrie. Mai mult, cred că-i convine de minune situaţia. Până acum, din motive deja evidente era principalul afectat de ascensiunea lui MRU. Dar, poate chiar şi liderul PNL şi-a dat seama că mai întâi avem alegeri legislative. Deci, cel care trebuia să reacţioneze a fost Victor Ponta. Şi a făcut-o cu proxima ocazie, dar în cel mai pur stil antonescian. Văzându-şi ameninţat visul, Victor Ponta a încercat să-l plaseze pe MRU în compania unor personaje cel puţin excentrice, susţinând că un guvern condus de el nu ar putea fi susţinut decât de Corneliu Vadim Tudor, Gigi Becali şi Dan Diaconescu. Nu m-aş precipita aşa dacă aş fi în locul lui Victor Ponta. Chiar în partidul pe care îl conduce este posibil ca MRU să aibă susţinători. Vă amintesc doar recepţia organizată săptămâna trecută la Iaşi de primarul oraşului în onoarea lui MRU, la care au participat numeroşi parlamentari şi membrii ai PSD.

În schimb, Crin Antonescu ar trebui să zică "merci"! Centrul de presiune generat de apariţia lui MRU în joc s-a mutat. Şi terenul pe care l-a pierdut în ultima vreme în faţa lui Victor Ponta poate fi recuperat. În sondajul CSOP din această săptămână, Crin Antonescu a apărut în spatele lui Victor Ponta cu 2%. Sigur, diferenţa este minoră, dar totuşi, până recent, cel care deschidea plutonul era Crin Antonescu. Nu este de mirare deci, că joi, preşedintele PNL l-a încurajat pe premierul Ungureanu să "reziste şantajului UDMR"(n.a.în cazul UMF Târgu Mureş) şi dacă va face acest lucru, va fi primul care va saluta atitudinea sa.

Crin Antonescu poate folosi "ameninţarea" ca MRU să rămână premier şi după alegerile din noiembrie în avantajul său. Are potenţial de a-l determina pe Victor Ponta să revină la sentimente "mai bune". Mai radicale. Adică aşa cum îl ştia Crin Antonescu în momentul formării USL. Ori, în aceste condiţii, preşedintele PSD nu are cum să iasă câştigător. La capitolul acesta, Victor Ponta este veriga slabă în USL.
Am ignorat pe nedrept cel mai important lucru:ce face Mihai Răzvan Ungureanu? Doar guvernează. Îşi vede de treabă. Până acum, mesajele politice au fost relativ reduse. Şi cele care au existat:poziţia faţă de UDMR, reducerea CAS, comentariul său privind construcţia de săli de sport au fost apreciate pozitiv şi de Opoziţie. Care riscă astfel, să aibă doar poziţii reactive şi să devină doar un ecou al acţiunilor premierului. Şi un fel de parteneri de guvernare chiar mai vocali decât UNPR şi UDMR…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *