De cine a râs Tony Blair: de Victor Ponta sau de gluma lui?

Deşi impactul public nu a fost cine ştie ce,probabil şi pentru că Tony Blair nu mai deţine funcţii politice şi vizita sa este parte a unui business, important este că vocea sa a fost auzită de politicieni. Mai ales de cei ai Opoziţiei, în frunte cu Victor Ponta, care sper că şi-a luat notiţe.

Să mă explic. Victor Ponta a afirmat că scopul principal al vizitei fostului premier britanic a fost acela de a învăţa cât mai multe lucruri de la Tony Blair pentru a le aplica ulterior în ţară. Foarte frumos. Aşa cum se poartă la aceste conferinţe, principalele teme de dezbatere nu privesc politica internă pe care vorbitorii o evită din motive evidente, ci poziţia statului respectiv în materie de politică externă. Astfel,Tony Blair i-a explica lui Victor Ponta că este un lucru bun faptul că România susţine Tratatu lFiscal european şi s-a arătat un avocat ferm al monedei unice europene. Mare parte din discursul său a conţinut şi o pledoarie în favoarea unei Uniuni Europene mai puternice, mai unite, cu mai multe atribuţii. O poziţie oarecum atipică pentru un britanic, dar destul de des întâlnită în Europa Continentală.

Vă sună cunoscute toate aceste principii? Ar trebui, pentru că acestea sunt principalele direcţii de acţiune în materie de politică externă asumate de România. Ţara noastră a fost unul dintre principalii suporteri ai Tratatului Fiscal european, susţine aderarea la moneda unică europeană, iar conceptul Statele Unite ale Europei lansat în România de preşedintele Traian Băsescu seamănă foarte bine pâna la identificare cu pledoaria lui Tony Blair pentru o Europă mai puternică şi mai unită. La toate aceste acţiuni şi argumente, Opoziţia s-a poziţionat fie contra, fie nu a avut o poziţie clară, ci mai degrabă una schimbătoare, incertă. Cu acestă ocazie,poate se vor gândi de două ori înainte de a spune "Nu".

Am observat şi că liderul PSD nu s-a putut abţine şi i-a povestit lui Tony Blair episodul vizitei de la Cotroceni unde preşedintele Băsescu i-a oferit funcţia de premier. Am înţeles că Blair a râs la auzul poveştii lui Victor Ponta. Cu el sau de el?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *