De la mărul lui Adam la cel al lui Steve Jobs

După ce Adam şi Eva au muşcat din măr în Grădina Raiului au fost izgoniţi de către Dumnezeu pentru că s-au lăsat ispitiţi de şarpe şi ne-au lăsat drept moştenire păcatul strămoşesc.

De la religie ne îndreptăm spre ştiinţă, şi ne aducem aminte de povestea "mărului lui Newton", care, şi acum, după multe secole, explică funcţionarea ştiinţei moderne, şi face referire la sistemul solar. În manuscrisul apărut sub numele "Amintiri despre viaţa lui Sir Isaac Newton" este relatată o discuţie a scriitorului William Stukeley avută cu Newton pe 15 aprilie 1726, în care acesta îşi aducea aminte cum se întreba: "De ce trebuie ca mărul să cadă mereu perpendicular pe Pământ". Aşezat la umbra unui măr, un măr s-a desprins din pom şi a căzut în faţa lui. Atunci a fost prima oară când s-a gândit la existenţa unei forţe gravitaţionale, aceeaşi care ţine Luna în jurului Pământului şi care ţine Pământul legat de Soare.

Plecând de la religie, trecând prin ştiinţă, ajungem la tehnologie, la Apple, companie fondată de Steve Jobs, alături de Steve Wozniak.
Primul logo Apple îl înfăţişa pe Isaac Newton stând sub un măr, cu un fruct deasupra capului şi a fost creat în 1976, de către Steve Jobs şi Ron Wayne.
Ulterior, Jobs a considerat logo-ul prea elitist şi prea plin de detalii pentru a putea fi folosit la dimensiuni mici, pe toate produsele Apple. Un an mai târziu, rezultatul a fost un măr muşcat, colorat – pe orizontală – în culorile curcubeului. Mărul ar fi trimis la descoperirea gravitaţiei de către Newton, iar culorile la separarea spectrului luminos de către Isaac Newton. Chiar şi termenul McIntosh se referă la un anume soi de măr. Muşcătura (joc de cuvinte între "bite" = "muşcătură" şi "byte" = "bit"), pe de altă parte, simboliza cunoaşterea (trimitere biblică).

Cât despre culori: Jobs dorea să "umanizeze" compania, să o coloreze, iar dungile sugerau că Apple crease primul computer care putea reproduce imagini colorate. În 1997, logo-ul a fost din nou simplificat, culorile fiind înlocuite cu o singură nuanţă.

Sub conducerea lui Steve Jobs, Apple a devenit a doua cea mai valoroasă companie din lume, după Exxon Mobil. Apple a lansat gadgeturi care au revoluţionat industriile calculatoarelor, muzicii şi telefoanelor mobile.

Dar, poate că Apple s-a bazat prea mult pe Steve Jobs, pe carisma lui şi pe modalităţile inedite de a face marketing şi de a promova produsele companiei.
A dovedit-o faptul că noul telefon iPhone 4S nu a reuşit să impresioneze la lansare, mulţi afirmând că este o variantă îmbunătăţită a iPhone 4. Aşa a apărut viermele îndoielii din mărul Apple. De altfel, compania a înregistrat după lansare o scădere a cotaţiilor acţiunilor sale la bursa din New York.
Vierme sau nu, iPhone 4S şi-a dovedit cel puţin supremaţia financiară. La lansarea oficială s-au bulucit din nou mii de oameni, iar cu mult înainte de aceasta, imediat după anunţul morţii sale, unul dintre operatorii care va distribui produsul Apple, a anunţat că a primit 200.000 de precomenzi pentru iPhone 4S în primele 12 ore. Cel mai probabil noul iPhone va stabili un record de vânzări, tot mai mulţi utilizatori dorind să aibă ultimul produs la crearea căruia a contribuit "vizionarul" Steve Jobs, "iPhone for Steve" (iPhone 4S).

Steve Jobs a salvat compania şi după moarte. Anunţul decesului şefului Apple i-a băgat într-o şedinţă fulger pe reprezentanţii Google şi pe cei ai Samsung, care s-au hotărât să anuleze conferinţa de lansare şi strategia de distribuţie a noilor produse, noul telefon Samsung Google Nexus Prime şi cea mai recentă variantă a sistemului de operare Android, Ice Cream Sandwich.

Au dat dovadă de respect pentru munca lui Steve Jobs, însă, într-un final, totul se transformă în bussines pur. Dar Steve Jobs a spus un lucru care te pune pe gânduri. "Să fiu cel mai bogat om din cimitir nu m-a interesat niciodată. Vreau să merg acasă şi să pun capul pe pernă, fericit că am făcut ceva extraordinar în fiecare zi. Acest lucru este cel mai important pentru mine."

Aşa cum Adam şi Eva, Isaac Newton şi Steve Jobs au intrat în istoria omenirii, aşteptăm să vedem cine le va lua locul în prezent şi ce moştenire ne va lăsa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *