Desemnarea premierului, la dispoziţia lui Traian Băsescu

USL încearcă să creeze impresia că alegerile sunt doar o formalitate. Generoşi, Victor Ponta şi Crin Antonescu deja fac promisiuni în propriile partide de împărţire a portofoliilor ministeriale. Mesajul şefului statului a reamintit USL că nu e dispus să le ofere guvernul cu una, cu două şi că rolul său nu este unul consultativ. Victor Ponta a fost cel puţin descumpănit de această nouă desfăşurare de evenimente şi fără să stea pe gânduri a recurs la aceleaşi insulte de maidan pe care le foloseşte la adresa şefului statului atunci când nu ştie cum să reacţioneze sau nu are timp să se sfătuiască cu cei care ştiu mai bine. Asta după ce în weekend a fost mai mult decât moderat în chestiunea participării preşedintelui la Consiliul European. Acum, Ponta ştie că are nevoie de nominalizarea şefului statului pentru a-şi păstra funcţia de premier şi vede cum îi fuge pământul de sub picioare.

Ne place sau nu, şeful statului este specialist în a forma majorităţi parlamentare şi în a-i lua prin surprindere pe adversarii politici. Şi aşa articolul 103 din Constituţie îi oferă preşedintelui chiar mai multă libertate de acţiune: „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”. Cert este că nu există partid în România care să întrunească majoritatea absolută în Parlament şi nu văd termenul „alianţă” pe nicăieri, aşa cum se încăpăţânează să-l găsească cei de la USL.

Nu în ultimul rând, ce spune Traian Băsescu are efect asupra electoratului ARD. Dacă liderii alianţei tot nu-i stimulează să meargă la vot, şi candidaţii din colegii nici atât, atunci măcar preşedintele să-i mai emoţioneze…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *