Desemnarea Primului Ministru

Referitor la desemnarea Primului Ministru,

A) Voi porni de la Constituţie spre legi subliniind că acolo unde este o chestiune de procedura, regula este să se respecte literă şi nici să se scoată, dar nici să se adauge.

Aşadar art 103 al (1) din Constituţie spune:

ARTICOLUL 103: Învestitura

      (1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament

Dacă suntem de bună credinţă ştim că termenul de consultare nu înseamnă impunere de la cei consultaţi la cel care-i consultă şi care în final decide şi face desemnarea şi mai ştim că partid înseamnă partid şi partidele reprezentate în parlament înseamnă toate partidele reprezentate în parlament

Rezultă că pentru a desemna un candidat la funcţia de PM, Preşedintele trebuie să consulte fie un partid care se califica, fie pe toate.

Nu este esenţial dacă în cazul în care consulta toate partidele discută şi cu alianţe politice mai ales dacă acestea cum este USL au avut candidaţi comuni şi program electoral (de guvernare) comun

Dacă însă să zicem că PSD are majoritatea absolută atunci preşedintele invita PSD şi nu USL şi este problema doar a  USL adică a celorlalte partide ce o formează, dacă sprijină candidatul PSD.

B) Totul este clar, doar ca unii susţin că o alianţă politică în interpretarea art 103 al (1) este identică cu un partid politic ori articolele din legea 14/ 2003 şi din legea 35/ 2008 care se referă la acestea, arata ca în nici-un caz nu se poate face o astfel de echivalare.

Să trecem în revista aceste prevederi legale:

A) Partidele politice sunt asociaţii cu caracter politic ale cetăţenilor români cu drept de vot, care participă în mod liber la formarea şi exercitarea voinţei lor politice, îndeplinind o misiune publică garantată de Constituţie. Ele sunt persoane juridice de drept  public;
B) Alianţă politică – asociere între partide politice pe baza unui protocol de asociere înregistrat la Tribunalul Bucureşti, potrivit Legii partidelor politice nr. 14/ 2003, cu completările ulterioare

Astfel art 28 din legea 14/ 2003 precizează acest aspect:  „Partidele politice se pot asocia pe baza unui protocol de asociere, constituind o alianţă politică” precizându-se pe lângă altele „obiectivele alianţei, modul de organizare şi factorii de decizie”

Deasemeni, foarte important, în art. 33 din legea 14/ 2003 se precizează că „Partidele politice membre ale alianţelor politice sau ale altor forme de asociere îşi păstrează personalitatea juridică şi patrimoniul propriu.
Iar în art 35 iarăşi foarte important  se constată că alianţele politice se pot realiza şi fără ca să participe obligatoriu în alegeri dar ştim că pentru partide acest lucru ar fi fără sens căci partidele dacă nu participa înseamnă că renunţă la obiectul muncii:
Art. 35.  Obiectivele alianţelor politice, precum şi modul lor de organizare trebuie să se conformeze prevederilor art. 2 şi 3,  cu excepţia participării cu candidaţi în alegeri, care este opţională
Iar în art 31 se constată acelaşi lucru:
Art. 31.  În cazul în care alianţa politică se va prezenta în alegeri cu liste comune, candidaţii trebuie să facă parte dintr-un partid politic membru al alianţei.
Nota mea: Aşadar nu e obligatoriu să mergi în alegeri şi nici dacă mergi să mergi pe liste comune, deci nu este intrinsec grupul parlamentar unic şi programul politic unic, sau PM emanat de la alianţa politică. Desigur că nici nu este interzis dar nu este vreo obligaţie.
Deci nici preşedintele de principiu nu are vre-o obligaţie, nu executa un exerciţiu impus, şi la fel ca şi alianţa este la "liber alese" şi nicăieri nu se specifică că fiecărui mod de procedare în alianţă iar corespunde simetric şi unul obligatoriu pentru preşedinte.
Deci chiar dacă alianţa politică are posibilitatea să semene cu un partid mai mult sau mai puţin, are totuşi nişte limitări în raport de un partid, căci altfel ar fi o fuziune şi totuşi nu este cazul.
Faptul că preşedintele a procedat aşa sau altfel în trecut în cadrul gradelor de libertate delimitate doar de lege nu crează în acest caz o jurisprudenţă a precedentului.
Şi în fine cireaşa de pe tort este art 36:
Art. 36
Dacă nici unul dintre partidele politice participante la scrutin nu a obţinut majoritatea absolută în Parlament, partidele politice cu reprezentare parlamentară pot constitui coaliţii pentru asigurarea guvernării.  Coaliţiile nu sunt supuse înregistrării, iar protocolul de constituire va cuprinde numai dispoziţii privind asigurarea guvernării şi a sprijinului parlamentar
Se vede deci cum apare pentru asigurarea guvernării  şi noţiunea de coaliţie parlamentară care de altfel este soluţia pe care o cauta Preşedintele în partea a doua a aliniatului 1) din art 103 din Consitutie când dacă nu exista nici-un partid (şi nu coaliţie, să fie clar) cu o majoritate absolută de parlamentari  consulta toate partidele reprezentate în parlament şi apoi decide.

Se constată că constituirea unei astfel de coaliţii într-un stat normal ar fi rezultatul unor negocieri politice şi a unui consens obţinut cel puţin cu o majoritate ad hoc agreeata şi de preşedinte
C) Alianţă electorală – asociere la nivel naţional între partide politice şi/ sau alianţe politice şi/ sau organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, în scopul participării la alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat, înregistrată laBiroul ElectoralCentral;
Nota mea: Se constată că se pot forma şi alianţe cu scop pur electoral care pot conţine partide şi /sau alianţe politice .

Cred că din cele arătate este clar că dl preşedinte Băsescu nu are aprioric nici-o obligaţie azi privind nominalizarea cu nume şi prenume a unui candidat la funcţia de Prim Ministru şi nici măcar să indice partidul (alianţa, coaliţia) forţa politică care îl va procura pe acest candidat şi că de fapt toate aceste discuţii sunt doar nişte diversiuni manipulatorii ca să se evite problemele demne de o campanie electorală serioasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *