Despre victoria USL şi eşecul PDL

1. USL a înregistrat o victorie zdrobitoare, dar greu de gestionat. În primele ore ale victoriei deja au apărut primele frecuşuri între PSD şi PNL privind posibila cooptare a UDMR într-o alianţă guvernamentală. Nu este exclus ca parlamentari de la alte partide să aleagă USL, iar majoritatea obţinută de Uniune va atinge lejer 70%.

2. Anunţul războinic al lui Victor Ponta: "În perioada următoare, cine va ridica sabia, de sabie va muri" – în condiţiile victoriei fără drept de apel a USL îmi dă fiori. România se îndreaptă cu paşi repezi şi siguri spre modelul reprezentat de Ungaria lui Viktor Orban. Opoziţie slabă, inexistentă, puternic fragmentată, pe care USL nu lasă impresia că o va lăsa să respire. Aşa cum Miron Mitrea i-a transmis lui Adrian Năstase în urmă cu câţiva ani, mesajul USL pentru ARD este: "Am dinţii înfipţi în beregata ta şi nu îi dau drumul!"

3. Înţeleg că Vasile Blaga- care la ora actuală nu intră în Parlament- a spus că PDL este în grafic. Dacă a fi în grafic înseamnă să te situezi doar la trei puncte procentuale deasupra PP-DD şi să obţii cel mai prost scor înregistrat vreodată de PDL, atunci da, PDL este în grafic! Sigur, până nu avem rezultatele finale, mişcările radicale la nivelul conducerii democrat-liberalilor trebuie evitate. Dar este cert că actualii lideri trebuie să facă un pas în spate. Cine să le ia locul şi care mai este rostul ARD sunt întrebările principale la care Opoziţia trebuie să găsească un răspuns. MRU, Mihail Neamţu, Vasile Blaga- pentru început, trebuie să-şi pună şi ei propriile întrebări.

4. Partidului condus de Kelemen Hunor i-a şuierat glonţul pe la ureche. Chiar în condiţiile în care votul pentru UDMR s-a justificat şi printr-o prezenţă ridicată la urne a românilor, pentru binele lor, Uniunea trebuie să ia măsuri. Trebuie găsită o cale de comunicare cu PPMT-ul lui Laszlo Tokes care fură substanţial din electoratul UDMR.

5. USL trebuie să facă un lucru foarte simplu dacă vrea să rămână la Putere o bună bucată de vreme. Economia poate să se prăbuşească, ţara poate să ardă, UE poate să ne ameninţe cu excluderea! Important este să nu taie nimic şi să deschidă larg punga bugetului de stat: ajutoare sociale, ajutor de şomaj, pensii, angajări în instituţiile publice. Să dea drumul la inflaţie, să crească deficitul bugetar! Atâta timp cât nu se scad salariile şi pensiile şi nimeni nu se atinge de asistaţii sociali, USL o să rămână pe cai mari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *