Discursul lui Ponta, cea mai mare „greşeală” a USL de până acum

La fel şi discursul anti-guvernamental radical precum şi refuzul de a negocia în principiu orice cu Puterea. Din nou,trebuie să recunosc că Antonescu are dreptate atunci când spune că este posibil ca discursul lui Ponta să demobilizeze electoratul USL care preferă Uniunea doar pentru discursul radical împotriva Puterii.
Pe de altă parte, Antonescu nu are niciun drept să se plângă de reacţia lui Ponta. Pentru că ce a făcut preşedintele PSD se mai încadrează la categoria: "ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face". Ponta a acţionat luând în considerare interesul său şi al PSD, aşa cum deunăzi şi Antonescu a pus de un miting şi de o demisie parlamentară anunţându-l pe partenerul său de alianţă de intenţiile sale aproape în acelaşi timp în care a aflat şi presa. Ce s-a întâmplat ieri a fost şi modul lui Ponta de a da un semnal de forţă PNL, care merita să fie pus la punct.

Aşa cum este de altfel normal, Victor Ponta a ales interesele PSD în faţa intereselor USL. Problema este aceea că până acum, toate eforturile social-democraţilor din cel puţin ultimul an de zile au fost făcute în numele unităţii USL. Sacrificii politice, oameni îndepărtaţi, altfel foarte utili, dar care nu erau pe aceeaşi pagină în ceea ce părea a fi susţinerea oarbă a lui Victor Ponta pentru USL. Şi acum, se pare că liderul PSD, a făcut tabula rasa. Şi a indus în eroare nu numai electoratul, dar şi activul de partid. Care e următorul pas? A fost acesta modul PSD de a se debarasa de toate frustrările acumulate în relaţia cu PNL? Pentru că repet, este inimaginabil să cred că Ponta nu anticipa ce reacţie dură va avea Antonescu şi compania. Sau este doar primul pas din lungul şir de acţiuni politice în care vom vedea două partide acţionând pe cont propriu şi ţinute împreună în mod artificial?

Insistenţa cu care anumiţi apropiaţi colaboratori ai preşedintelui PSD repetă Puterii să nu se îmbete cu apă rece,sugerând că Victor Ponta a vrut să facă un "dar grecesc" actualului guvern, mă face să cred contrariul: liderul social-democrat chiar a crezut ce a spus şi intenţia sa principală a fost aceea de a se distanţa de insultele şi discursul radical al conducerii PNL din ultima vreme. Cu alte cuvinte, Ponta a înţeles pericolul care vine dintr-o retorică în care termeni precum "bolşevic", "nazist", " stat poliţienesc", "aparat represiv" sunt folosite ca şi semne de punctuaţie.

Problema principală este că preşedintele USL a dinamitat întreaga USL. Dacă a vrut doar să-i servească un duş rece şi să dea un semnal "aşa nu mai merge" sau dimpotrivă cele două partide vor merge pe drumuri separate de acum, culminând la un moment dat, cu ruperea alianţei, asta rămâne de văzut. Personal, mizez pe a doua variantă, care dacă va deveni realitate, va avea efecte deosebit de nocive asupra celor două partide, având în vedere că au jucat totul pe o carte la care renunţă foarte aproape de sfârşitul partidei şi care îi poate costa tot jocul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *