Dl. Ponta promite să fure mai puţin

Eu sunt un om religios şi nu mă deranjează că domnul Ponta îl roagă pe bunul Dumnezeu să stea cu ochii pe Radu Mazăre, Marian Oprişan şi alţii ca ei atunci când partidul lor va avea pe mână bugetul central. Şi sunt de acord şi cu faptul că ceea ce se poate face este "să se fure mai puţin". Corupţia nu poate fi eliminată complet, niciodată, în niciun regim. Ceea ce poate fi făcut este să asigurăm domnia legii şi să-i pedepsim mai rapid şi mai eficient pe politicienii corupţi. Ceea ce mă deranjează în comentariul domnului Ponta este superficialitate adusă dincolo de orice limită a bunului simţ şi sentimental că toată campania electorală care vine în acest an va fi un lung şir de promisiuni fără acoperire şi de dezbateri stupide.

Când liderul principalului partid de opoziţie, posibilul premier al României, promite să reducă CAS-ul şi să şi crească salariiile bugetarilor te-ai aştepta să primeşti un minimum de elemente concrete. Cu cât se va reduce CAS-ul în guvernarea USL? Cu cât vor creşte salariile? Care este impactul asupra bugetului? De unde vor veni resursele pentru a acoperi deficitul care apare cel puţin în primele luni?Niciun cuvânt din partea domnului Ponta.

Calculul referitor la impactul bugetar l-am găsit uşor, pe blogul lui Cristian Orgănaş: o reducere a CAS cu 3% ar reduce veniturile la buget cu 80-100 de milioane de euro lunar, iar majorarea salariilor bugetarilor cu 15% ar determina creşterea cheltuielilor cu 110 milioane de euro lunar. Aceste măsuri ar genera efecte positive, dar care ar fi vizibile abia după multe luni – circa un an, scrie Cristian Orgănaş şi cred că analiza sa este corectă. Nu cred că liderului PSD îi era greu să prezinte aceste date, dar pur şi simplu nu vrea să-şi sperie alegătorii arătând că propunerile sale ar duce la un deficit bugetar de 200 de milioane de euro pe lună.

Unde este cu adevărat enervantă aparenta superficialitate a domnului Ponta este atunci când ajunge la promisiunea potrivit căreia PSD va fura mai puţin.

În primul rând, având în vedere istoria PSD, nu prea am motive să cred în această declarative de intenţie. Ultimul premier al unei guvernări PSD, şi acum membru al conducerii acestui partid, a fost condamnat la închisoare pentru fapte de corupţie.Între 2005 şi 2012, formaţiunea domnului Ponta, domnia-sa personal, au dus un adevarat război contra DNA şi chiar împotriva judecătorilor care luau măsuri împotriva membrilor acestui partid.

În al doilea rând, chiar pornind de la premiza că PSD şi-a schimbat atitudinea cu 180 de grade, nu văd nici cea mai mica initiativă concretă pentru reducerea corupţiei.Propuneri pentru o mai mare transparenţă în cheltuirea banului public.Pentru un control mai eficient al averilor demnitarilor. Pentru consolidarea DNA.Pentru asigurarea celerităţii actului de justiţie.Nu am pretenţia că ştiu tot ce ar putea fi făcut. Personal, îl suspectez pe domnul Ponta că ştie foarte bine, cu siguranţă mai bine decât mine, cum ar putea fi redusă corupţia în România.Dar nu ne spune.Probabil că este conştient că mare parte din liderii USL nu vor să-şi ia angajamentul că vor fura mai puţin decât colegii şi prietenii din PDL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *