Documentar: Cinci candidaţi ai puterii care vor să-l răstoarne pe Oprescu

După despărţirea de partidul lui Dan Voiculescu, Cristian Popescu Piedone s-a oprit la UNPR. "O vorbă spune " de-am să mă ridic pe mulţi am să popesc". Gabriel Oprea s-a ridicat înainte", a explicat Piedone simpatia sa pentru UNPR. În primăvara acestui an, Piedone a declarat că-şi va anunţa candidatura pentru Bucureşti, numai odată cu desfiinţarea sectoarelor. Ulterior, a anunţat că rămâne fidel alegătorilor din sectorul 4. Economist de profesie, Cristian Piedone a fost, până de curând, prim-vicepreşedintele PC. A fost consilier local la primăria sectorului 5, între 1996 şi 2000 şi consilier general al municipiului Bucureşti, între 2000 şi 2004. Cel mai frecvent, concitadinii săi l-au asociat cu instituția Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorului. Vâlvă au făcut şi ştirile despre regimul de slăbit al lui Piedone.

"Un primar cu nume de stradă", acesta ar putea fi sloganul cu care Teodor Paleologu vrea să-i convingă pe bucureşteni că merită să le conducă oraşul. Fostul ministru al Culturii din perioada 2008-2009 este fiul scriitorului Alexandru Paleologu. Democrat-liberalul a renunţat la viaţa de diplomat în 2008 (a fost ambasador în Danemarca), pentru a deveni deputat PDL. Teodor Paleologu este doctor în filozofie politică. Dacă va fi instalat în fotoliu ocupat astăzi de Oprescu, Paleologu spune că doreşte reorganizarea hărţii urbanistice a oraşului. “Aş fi un primar care merge cu autobuzul", spune democrat-liberalul. Fostul ministru al Culturii arată că Prigoană are un avantaj financiar, dar că acesta nu este suficient pentru a-i asigura victoria.
Teodor Paleologu s-a făcut remarcat prin declaraţii controversate, atât la adresa celor din Opoziţie, cât şi a propriilor colegi. Despre şeful statului a spus că este o "pleaşcă pentru PDL", iar pe unii colegi de partid i-a numit "căcănari". Nici la adresa lui Oprescu n-a avut vorbe de laudă. Paleologu l-a acuzat pe candidatul USL că este "superviril" atunci când e vorba să distrugă monumente. În 2009, fostul ministru a declarat presei că motorul acţiunilor sale politice este “să calce cât mai multă lume pe nervi".

Pe cât de exhibiţionist în viaţa personală, pe atât de excentric în iniţiativele politice, Silviu Prigoană s-a remarcat în primul rând ca om de afaceri. A început cu o firmă de salubritate şi a continuat cu un post de televiziune. În 2003, deputatul a înfiinţat Realitatea TV, iar în prezent deţine licenţa mai multor canale de televiziune şi este coproprietarul altor producţii media. Aceste afaceri i-au adus şi porecla de “gunoierul cu televiziunea", etichetă primită de la oamenii din presă. În 2008 a devenit deputat de Bucureşti din partea PDL. În vara lui 2010, deputatul şi-a dat demisia din rândul democrat-liberalilor, pentru că partidul îi ceruse să aleagă între funcţie şi calitatea de acţionar al unor firme. A revenit în PDL câteva luni mai târziu, după ce interdicţia respectivă a fost ridicată. Schimbarea denumirii din "rrom" în “ţigan", legalizarea prostituţiei, transformarea Casei Poporului în mall sau pedeapsa cu moartea pentru pedofilii care agresează copii sub zece ani sunt doar câteva dintre propunerile legislative iniţiate de Prigoană. Entuziasmul său legislativ i-a adus, în 2010, premiul "Pericol legislativ în acţiune" decernat de Alianţa pentru o Românie Curată. Ultimă găselniţă a omului de afaceri este propunerea ca ziua naţională să fie aniversată într-un sezon cald.

Cristi Preda a intrat în PDL în 2009 şi tot atunci a devenit europarlamentar. Anterior, fusese consilierul lui Emil Constantinescu pe chestiuni de politică internă. Profesor de ştiinţe politice, a ocupat în 2005 funcţia de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, unde era şi comisar guvernamental pentru francofonie. La scurtă vreme după intrarea sa în partid, Preda a spus despre Emil Boc că are "aroganța"celui care guvernează şi că acţiunile acestuia vor înclina balanţa în favoarea PSD-ului. Criticile sale n-au rămas fără ecou printre democrat-liberali. Deputatul Sever Voinescu l-a acuzat de "goană după glorie mediatică", iar senatorul Iulian Urban a spus că este unul dintre politicienii care fac rău Europei. La începutul anului, Cristi Preda şi-a chemat toţi colegii PDL-işti la unitate, nu la "maimuţăreală". Tot pe blog şi-a început şi campania electorală împotriva lui Sorin Oprescu. Preda l-a descris în termeni duri pe candidatul USL, spunând că e o "fată un pic însărcinată".

Costică Canacheu
a fost activ pe scena politică imediat după decembrie 1989. În februarie 1990 a participat la crearea FSN, unde a deţinut mai apoi numeroase funcţii-cheie. Din 2004 până în 2008 este deputat de Bucureşti, ales pe listele PDL şi membru al Comisiei de Apărare, iar mai târziu prim-vicepresedinte al partidului. Deputatul Canacheu deţine Neico Grup SA, una dintre cele mai mari tipografii din ţară. Canacheu, care spune că are origini aromâne, se află la conducerea Comunităţii Aromâne din România (CAR). Din această postură, Canacheu a dat în judecată statul român , în 2008, pentru ca aromânii să fie recunoscuţi ca minoritate naţională. Pe de altă parte, Academia Română nu este de acord cu o astfel de recunoaştere. Singurii care par să sprijine iniţiativa lui Canacheu sunt liderii UDMR. Aspirantul la fotoliul de primar şi-a luat Bacalaureatul la aproape 50 de ani, fiind unul dintre cei trei politicieni români care au doar liceul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *